Kevesebb szövődménye van az évezred járványának

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Miközben a cukorbetegek száma megháromszorozódott húsz év alatt az Egyesült Államokban, drámaian csökkent a szövődmények: a szívroham, sztrók és veseelégtelenség előfordulása, és sokkal kevesebb amputációra volt szükség. Itthon is egyre több a beteg, hasonló felmérés viszont nem készült.


A legnagyobb mértékben, több mint hatvan százalékkal, a szívrohamok száma és a magas vércukor miatti halálozás csökkent Amerikában. Feleannyi amputációra van szükség most, mint két évtizede, és egyharmadával kevesebb a veseelégtelenség. A diabétesz rettegett szövődményét, a vakságot a kutatás – amelyet a New England Journal of Medicine ismertetett – nem vizsgálta. Az eredmények jórészt annak köszönhetők, hogy korszerűbb módszerek és gyógyszerek állnak rendelkezésre a szövődmények megelőzésére, és az emberek is jobban odafigyelnek az egészségükre. Csak az Egyesült Államokban majdnem 26 millióan szenvednek a cukorbetegségtől, amelyet az évezred járványaként emlegetnek. További 79 millió amerikai a betegséget közvetlenül megelőző pre-diabétesz állapotában van. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség és szövődményei az USA-ban évente 176 milliárd dollár egészségügyi kiadást is jelentenek.

A magyar helyzetről kevesebbet tudni

Magyarországon nincs pontos adat a cukorbetegek számáról. 2013-ban becslések szerint 573 ezren voltak, számuk öt év alatt csaknem 15 százalékkal nőtt. Minimum fele ennyien élnek diagnózis nélkül, további egy-másfél millió ember pedig pre-diabétesztől szenved. Az infarktus miatti halálozás Magyarországon is csökken, ugyanakkor évente még mindig 20-25 ezer új infarktusos esetet regisztrálnak. A cukorbetegségek szövődményeinek elődfordulásáról itthon eddig nem készült hosszú időn át tartó átfogó vizsgálat.