Kevesebb pénz is elég a görög bankoknak

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

A korábban kalkulált felső határhoz képest kevesebb pénz is elég a görög bankrendszer megmentéséhez.


A korábban kalkulált felső plafonnál jóval kevesebb pénzre van szükség a görögországi bankok szanálásához – állapította meg az Európai Központi Bank. A pénzintézetek stressztesztje alapján kalkulált végösszeg 14,4 milliárd euró. (Ez forintban csaknem 4500 milliárd, az idei büdzsé több mint negyede.) Amikor az Athénnak nyújtandó harmadik mentőhitel nagyságát számolták, még 25 milliárdot sem tartottak kizártnak.

A szanáláshoz 4,4 milliárdot várnak a bankok tulajdonosaitól (kötvénytulajdonosoktól és részvényesektől), a maradék tízmilliárd – vagy amennyi szükséges – az állami (euróövezeti hitelből) létrehozott alap biztosítja.

A görög bankok azt követően kerültek a csőd szélére, hogy a kiújuló válság hatására a betétesek pánikszerűen kezdték kimenekíteni a pénzüket. Az elmúlt 12 hónapban összesen 43 milliárd eurónyi pénzt vittek vissza a párna alá. Ehhez hozzá kell tenni azt, hogy a nem fizető hitelek aránya már meghaladja az összeg kölcsön harmadát. Az EKB 90 milliárd eurós sürgősségi támogatása ellenére így június végétől tőkekorlátozások vannak érvényben az országban.

Ennek fényében érthető volt, hogy az athéni tőzsde újranyitását követő néhány napban a négy nagybank akkora zuhanást produkált, hogy értékük felét elveszítették. A mostani stresszteszt eredményét ehhez képest kedvezően fogadták a piacok.