Kevesebb menekültet fog beengedni Németország

Fotó: AFP / VLADIMIR SIMICEK

-

Kompromisszumot kötött Angela Merkel, és így pártjának elnöksége elfogadta a menekültpolitikáról szóló, a CDU kongresszusa elé kerülő határozati javaslatot. A dokumentum nem tartalmazza a „felső határ” kifejezést, de az „emberek aggodalmaira” tekintettel beépítették a javaslatba, hogy a Németországba érkező menedékkérők számát „érezhetően csökkenteni” kell – mondta a kancellár az ARD televíziónak.


A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöksége egy ellenszavazat mellett fogadta el a hétfőn Karlsruhéban kezdődő kongresszusra készített határozati javaslatot.

A vasárnap este nyilvánosságra hozott végleges szövegben az áll, hogy a CDU szem előtt tartja a Németországban élő "emberek érdekeit", és "határozottan" törekedik azért, hogy "hatékony intézkedések" révén "érezhetően csökkenjen" a menedékkérők beáramlása, hiszen a menekülthullám jelenlegi szintjének fennmaradása hosszabb távon "túlterhelné az államot és a társadalmat, még egy olyan országban is, mint Németország".

Merkel mindig is elutasította, hogy előre rögzíteni kell, hogy Németország legföljebb mennyi menekültet fogad be évente. Azt mondta, hogy elégedett a kompromisszummal, és sikerült olyan irányvonalat kialakítani, amely megfelel az ő megközelítésének.

Angela Merkel arról is beszélt, hogy az európai menekültválság kezelésében az uniós külső határok védelme a legfontosabb, a schengeni övezet egységét pedig meg kell őrizni. A menekültek tagállamok közötti elosztása egy "másik fejezet", mondta.