Kevesebb gyerek kap iskolatejet szeptembertől

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Rosszul járhatnak a gyerekek és a tejtermelők, mert szeptembertől 150 ezerrel kevesebb iskolás jut ingyenesen tejhez.


Tárgyalnak az iskolatejprogram jövőjéről: bár a földművelésügyi tárca az elmúlt hetekben amellett kardoskodott, hogy növeljék a programban részt vevő tanulók számát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ májusi határozata alapján csaknem 150 ezerrel kevesebb diák jut ingyen tejtermékhez az iskolákban szeptembertől – írja a Magyar Hírlap. A lap szerint derült égből villámcsapásként érte ez a döntés a nehéz helyzetben lévő tejtermelőket és -feldolgozókat.

Az iskolatejprogramban az előző tanévben több mint 400 ezer diák kapott hetente négyszer 2 deci tejet vagy más tejterméket. A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ májusban jelezte, hogy a programban érintett 175 járás helyett csak százban juthatnak tejtermékhez a diákok szeptembertől. Harcz Zoltán szerint a rendkívül alacsony felvásárlási árak miatt szenvedő magyar tejipar újabb mélyütést kapott: a tejtermelők mellett öt kis és közepes tejipari vállalkozás sínyli ezt meg a leginkább.

A kaposvári Fino-Food Kft. kereskedelmi igazgatója szerint vállalkozásukat drasztikusan érinti a döntés. Eddig 42 ezer diákot láttak el, a létszám szeptembertől 22 ezerre csökkent. Szommer Gábor elmondta, hogy Tolna, Baranya és Somogy megyei iskolákat látnak el tejjel, gyümölcsjoghurttal, sajttal. Szeptembertől havonta 65-66 ezer liter tejjel kevesebbet dolgoznak fel, ennyivel kevesebbet vásárolnak meg tizenöt tejtermelőtől.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára június elején azt mondta, hogy növelnék az iskolatejprogramban részt vevő diákok számát. A lap szerint a tárca az utóbbi hetekben is emellett foglalt állást, és egyeztetnek az iskolatejprogram jövőjéről.