Kevesebb az elefánt, több lett az oroszlán

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter

-

Megnőtt az oroszlánpopuláció az egyik legnagyobb mozambiki vadrezervátumban, ahol az orvvadászok által lelőtt elefántok teteme révén megnövekedett az elfogyasztható hús mennyisége. De azért nem csak ezért.


Az oroszlánok számának növekedése a Niassa Nemzeti Parkban részben az elefánttetemeknek tudható be, de más tényezők is szerepet játszottak benne, pontosított Colleen Begg környezetvédő, a Niassa munkatársa. Ilyen tényező az oroszlán zsákmányának számító más fajok elszaporodása, de a felvilágosító kampány is, amellyel az észak-mozambiki vadrezervátummal szomszédos falvak lakosait győzik meg, hogy kíméljék meg az oroszlánok életét.

A oroszlánpopuláció növekedése a Niassa Nemzeti Parkban ellentétes a más afrikai országokban tapasztalt folyamatokkal. Az oroszlánok is szerepelnek a veszélyeztetett fajok vörös listáján. Az orvvadászok az elmúlt években évente több tízezer elefántot öltek le Afrikában, hogy kielégítsék az elsősorban kínai elefántcsont-keresletet.

A felmérések szerint a niassai oroszlánok száma 950 és 1200 között volt 2012-ben, míg 2005-ben csak 580 és 810 között mozgott, mondta el Colleen Begg. Májusban a természetvédők közölték, hogy az elefántok száma mintegy 50 százalékkal, 13 300-ra csökkent az elmúlt öt évben az orvvadászat miatt. A legtöbb elefántot a Niassa Nemzeti Parkban lőtték le.