Kevesebb adót fizet a Facebook, mint egy átlagos brit munkás

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Pedig a közösségi oldalnak 105 millió fontnyi bevétele volt tavaly, míg egy melós 26,5 ezret keres.


A Facebooknak tavaly a hirdetésekből és egyéb forrásból befolyó bevétele 105 millió font volt, viszont csak 4327 fontnyi társasági adót fizetett be. Ezzel szemben egy brit átlagkeresete 26,5 ezer font, amely után 5393 font adót kell befizetnie – írta a Daily Mail.


A Facebookkal – és más multinacionális cégekkel – szemben már eddig is sokszor hangoztatták azt a vádat, hogy nem úgy fizet adót az egyes országokban, ahogy az az ottani bevételei alakulnak.

A 4327 fontot úgy sikerült elérnie a brit Facebooknak, hogy 28,5 milliós veszteséget mutatott ki, ugyanis a bevételeiből leírta azt a 34,5 millió fontot, amit az ottani dolgozóiknak osztottak ki részvénybónuszként. Az Egyesült Királyságban a cégnek 362 munkatársa van, átlagosan évi 210 ezer fontot keresnek a bónuszokkal együtt.

A Facebook brit bevételeit a nemzetközi központhoz, Írországba csatornázták be, amely cég tulajdonosa pedig a Kajmán-szigetekre van bejegyezve. Tavaly emiatt Írországban is probléma volt, ugyanis az oda befolyó 2,3 milliárd fontos bevételéből csak 1,8 millió fontot adózott le. De nem csak a Facebook használja ki így a kiskapukat, hanem például a Google, az Amazon és a Starbucks is.

A Facebook szóvivője mindössze annyit közölt, mindenben megfelelnek a brit adójogszabályoknak, ahogy minden más irodájuk a világon, valamint hozzátette, brit munkatársaik az Egyesült Királyságban fizetik be a bérükből a jövedelemadójukat.