Kevesebb a munkanélküli, mégis többen keresnek állást

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint egy év alatt 104 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, a Profession.hu rendszerébe 18 százalékkal több felhasználó regisztrált a második negyedévben. A teljes képhez hozzátartozik, hogy eközben 44 százalékkal nőtt az állásajánlatok száma is az online állásközvetítő portálon.


A cégek az első negyedévhez hasonlóan az elmúlt három hónapban is leginkább könyvelőket, fejlesztőket, mérnököket és ügyfélszolgálati munkatársakat kerestek, míg az álláskeresők elsősorban eladói, területi képviselő pozíciókra, valamint diákmunkára küldték be önéletrajzukat. A legtöbb hirdetésnél továbbra is elvárás az egyetemi (36%) és főiskolai (36%) végzettség, valamint az angol nyelv ismerete – a legtöbb jelentkezés ugyanakkor azokra az állásokra érkezik, melyeknél nincs elvárt nyelvtudás.

A fejvadász cégek, a Bosch csoport és a CIB Bank mellett a Raiffeisen Bank és az Internet Mall Hungary Kft. ajánlataira jelentkeztek a legtöbben, utóbbi pozíciói az ügyfélszolgálati kategóriát erősítik. A legnehezebb továbbra is adminisztrátori vagy asszisztensi állást találni, ezekre a hirdetésekre ugyanis sok, átlagban 40 pályázó jelentkezik.