Kevés volt az aranyérem, elveszik a pénzt a MOB-tól

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Négy éven át milliárdok felett diszponált a MOB, egy törvénymódosítás után azonban a pénztárca visszakerül a minisztériumhoz. Az ok: Rio.


Minden pénzosztó feladatot elvesz a Magyar Olimpiai Bizottságtól a kormány – derül ki egy hétfőn benyújtott, a sporttörvényt módosító javaslatból. A MOB 2012 után jelentős összegek felett diszponált, milliárdokat osztott szét az egyes sportágak között, ezt a jogosítványt most visszaveszi a kormány. Az osztogató így az Emmi lesz. A MOB feladata kimerül abban, hogy az olimpiai pályázat benyújtását követően tartja a kapcsolatot a NOB-bal, emellett a reprezentáció és a csapatkönyvek készítése lenne ezentúl a feladata, és természetesen az olimpiai csapat benevezése.


Az Index értesülései szerint mindez annak köszönhető, hogy Orbán Viktor elégedetlen volt a riói csapat szereplésével, mert csak nyolc aranyérmet hoztak haza a sportolók. Orbán hazaérkezése után azonnal kormányülésen tárgyalták az olimpiai szereplést, augusztus 24-én. A lap szerint másfél órán keresztül volt terítéken a magyar sport ügye. Egy hét múlva pedig Szabó Tünde sportállamtitkár tartott előadást az elképzeléseiről. Az összegzés az lett, hogy a MOB nem élt hatékonyan azzal a kivételezett helyzettel, hogy a sportba minden eddiginél több pénz áramlik 2012 óta.


Nem volt a hazának elég


Az sem volt szerencsés, hogy a MOB elnöke, Borkai Zsolt elsősorban Győr polgármestere, az olimpiai ügyeket pedig mellékesen, társadalmi munkában végzi. Miközben a magyar sport fejlesztése stratégiai cél. Mindezek arra vezettek, hogy Borkai pozíciója meggyengült, társadalmi munkában a jövőben protokollszerepe lesz mindössze, ezzel párhuzamosan pedig Szabó Tünde helye megerősödött. A javaslatról már a héten szavazhat a parlament.