Kevés az új lakás, alkudjunk sokat

Fotó: Getty Images / Oli Scarff

-

Az ingatlanpiac egyre jobban teljesít, kezd magához térni a válság óta, de van még hová fejlődni. A július azonban az egyik leggyengébb idei időszaka volt az ingatlankereskedőknek.


Az idei év második legalacsonyabb forgalmát mutatta az ingatlanpiac júliusban, ennél csak januárban cserélt kevesebb ingatlan gazdát, amikor egyébként is mindig kevesebb az adásvétel – írja a Duna House.

A júliusi ingatlan kimutatásból az is kiderül, hogy az idei adásvételek száma nagyjából azonos a tavalyi adattal, és az is látszik, hogy megtört a január óta tartó csökkenő trend, de hogy megfordul-e az majd csak a következő időszakban dől el. A panellakások kereskedését tekintve az ország keleti oldalán 163 ezer forint/négyzetméter áron lehetett lakáshoz jutni, nyugaton viszont 170 ezer forintba került egy hasonló lakás négyzetméter ára.

A téglaépítésűért Kelet-Magyarországon 208 ezret fizettek a vevők, nyugaton már 245 ezret. Ugyanezt a típust Budapesten még drágábban árulják: a Pesti oldalon 339 ezerért, Budán még többért, 528 ezer forint/négyzetméter áron lehet lakást venni, azonban átlagosan a legdrágább lakások a belvárosban vannak, 552 ezer forintos négyzetméteráron.


A kimutatás a vevők alkuképességeiről is ír: Budapesten 6 százalékot alkudtak a vevők a családi házak árából, ugyanerre Pest Megyében 7 százalék, az ország többi részén 8 százalék volt az átlag. A panellakásokból mindössze 3 százalékot tudtak alkudni a vevők a fővárosban, vidéken pedig 4 százalékot. A téglaépítésű lakások esetében országszerte 4 százalékot tudtak lealkudni.

Jelenleg még mindig nem jelentős az új építésű ingatlanok aránya a piacon, kivéve Kelet-Magyarországot, ahol néhány debreceni projektnek köszönhetően 16 százalékos arányt ért el ez a kategória a forgalomból, Budapesten ugyanez mindössze 2 százalék.