Ketyeg az óra a moszuli támadás előtt

Fotó: ANADOLU AGENCY / Hemn Baban

-

Néhány nap múlva kezdődhet a március óta készülő támadás az Iszlám Állam ellen.


Irak és az Amerikai Egyesült Államok koalíciója hónapok óta tervezi támadását az ISIS ellen Moszul városában, céljuk, hogy az iszlamistákat végleg kiszorítsák a második legnagyobb iraki városból – írta a CNN.

Már épül a városhoz közeli légibázis az iraki és a koalíciós repülőgépek felszállásához, Haider al-Abádi iraki miniszterelnök szerint a héten megindul a légitámadás.

Abádi nemrég a moszuli síkság déli részén járt. Az ottani Mahana falu két hónapja szabadult fel az ISIS fennhatósága alól. A házak nagy része megsemmisült, a lakosság pedig teljesen eltűnt a faluból, ahol az iszlamisták tűzzel és vastag, fekete füstfelhőkkel akadályozták a koalíció támadását.

A miniszterelnök szerint 2016 lehet az az év, amikor az irakiak felszabadíthatják Moszult, erre az ütközetre március óta készülnek. Az iraki és kurd haderők brit és amerikai katonai tanácsadók segítségével készülnek a döntő csapásra.

A támadásokat délről tervezik, de a keleti, nyugati és északi városrészben is előkészítették a támadást a szövetséges kurd katonák.

Számítanak rá, hogy az ISIS az összes módszerét beveti az ütközetben, mesterlövészeket, öngyilkos merénylőket, autós öngyilkos merénylőket alkalmaz, és több ezer házi gyártmányú bombát használ majd fel.


Az ókori Ninive Moszul területén van


Moszul Irak második legnagyobb városa, és a legnagyobb város, ahol az ISIS bázist alakított ki. A csaknem 3000 éves városban 2003 óta káosz uralkodik. A lakosság a város külső kerületeiben, elbarikádozott tákolmányokban húzza meg magát, a fosztogatók miatt mindenki fegyvert próbál szerezni, a rendet ugyanis már nem tartják fönn a hatóságok.