Kettő után lett vége a taxistüntetésnek

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A Bajcsy–Andrássy-kereszteződésben álló taxisok kettőkor bejelentették, hogy befejezték a tüntetést, majd a sajtótájékoztató után – nagyjából negyed 3-kor – elhagyták a helyszínt. Újra minden sáv használható tehát a Bajcsy-Zsilinszky út elején és az Andrássy–Bajcsy-sarkon.


A taxisok azután fejezték be a hétfő hajnal óta tartó demonstrációt, hogy Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára és Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár tárgyalt a sofőrök képviselőivel.


Bejelentik a végét


Záróakkordként a Hősök teréig együtt vonul le a helyszínen lévő nagyjából 80 autó rendőri felvezetéssel.


Vonulás


Csütörtök reggel egyébként már alig néhány autó állt kint.


Már a ponyvát tartani sem voltak elegen reggel


A taxisoktól származó információk szerint az érdemi tárgyalások csütörtökön kezdődnek. Bár a taxisok kezdetben az Uber betiltását követelték, mostanra megelégednek azzal is, ha egyenlő feltételek vonatkoznak rájuk és az uberesekre.


A kormányülés után Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szigorúbb szabályokat ígért, és azt mondta, a kormány igazat adott a taxisoknak. Szerdán még nem volt világos, hogy pontosan mikor és kikkel tárgyal majd a kormány, Tuzson ugyanis csak taxisszervezeteket említett.

A taxisok láthatóan eredményként könyvelték el, hogy velük is tárgyalni fog a kormány a jövő héten. A demonstráció végén láthatóan örömittasan emelte a magasba kezét és fogott kezet társaival az egyik szervező, Gelencsér Zsolt. Majd miután mindenki beszállt az autójába, dudálva indultak el a Hősök teréhez, mintha csak egy nászmenetet látnánk.

Lázár János miniszterelnökségi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a tüntető taxisokat arra kéri, nyugodjanak meg, menjenek haza, ezután lehet tárgyalni arról, hogyan tudnak segíteni. A politikus szerint azért kell segítség a taxisoknak, mert a taxizás a szabályozott piac, a szabályozással együtt pedig védelem jár.

A szerdai kormányülésre a miniszterek nem Uberrel érkeztek, de a fiatal tisztviselők közül sokan használják – mondta Lázár viccelődve.