Öngyilkos merényletek Brüsszelben, 34 halott

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-  • Kedden reggel 8 óra körül két robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren.
  • Robbanás történt reggel 9 óra után a brüsszeli metró Maalbeek állomásán, az EU-intézmények közelében.
  • A két reptéri robbanásban 14, a metróban 20 embert halt meg. Összesen 186-an sérültek meg.
  • Két magyar is megsérült, egyiküknek a lépét kellett eltávolítani, a másikat medencetöréssel operálták.
  • A belga hatóságok szerint öngyilkos merényletek történtek. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.


Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Később kiderült, hogy a Maalbeek nevű metrómegállónál is robbanás történt, az állomás közel van a város uniós intézményeihez.

A tűzoltóság szerint a reptéri robbantásokban 14 ember meghalt, 80 megsebesült. A metrót üzemeltető társaság szerint a metróban 20 ember meghalt, 106 megsérült. Az eddigi információk szerint a halálos áldozatok száma 34, a sebesülteké 186.

Két magyar állampolgár is megsebesült. Úgy tudjuk, mindkét sérültet megműtötték, a férfi lépét kellett eltávolítani, a nőt medencetöréssel operálták.

A robbantások az után történtek, hogy négy nappal ezelőtt elfogták Brüsszelben Salah Abdeslamot, a november 13-i párizsi támadások egyik fő gyanúsítottját.Terrortámadás volt

Az ország szövetségi ügyésze, Fredere Van Leeuw megerősítette, hogy a három reggeli robbanás terrorcselekmény volt. A belga szövetségi ügyészség antiterrorista részlege nyomoz az ügyben.

A belga miniszterelnök sajtótájékoztatóján erőszakos és gyáva cselekménynek nevezte a brüsszeli terrortámadást. Charles Michel nyugalomra és szolidaritásra szólította fel a belgákat, március 22-t fekete napnak nevezte. A belügyminiszter háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a brüsszeli merényletekért. A terrorszervezet támogatói örömmel fogadták a támadások hírét, elkezdték használni használni a "#Brusselsonfire" hashtaget.

Az egyik belga hírügynökség arról számolt be: a két robbanás előtt lövések dördültek és arab nyelvű kiáltások lehetett hallani. A reptéren a merénylet után Kalasnyikov puskát és öngyilkos mellényt találtak. Egy harmadik bombára is rábukkantak, ezt a hatóságok robbantották fel.

Belgiumban a terrorfenyegetettségi szintet a legmagasabb, a 4-es fokozatra emelték. Az országban egyébként is nagy volt a készültség a brüsszeli külvárosában, Molenbeekban történt múlt heti lövöldözés miatt.Háborús állapotok

A közösségi médiát elárasztották azok a felvételek, amelyeken a reptérről pánikszerűen menekülő embereket lehet látni. Az egyik szemtanú a BBC-nek háborús jelenthez hasonlította a történteket, azt mondta: „vér, sérült emberek és táskák voltak mindenhol”. A reptéri detonáció az indulási oldalon történt.

A repteret lezárták, minden járatot töröltek. A Zaventem reptér észak-keletre, 11 kilométerre található Brüsszeltől, tavaly több mint 23 millió utas használta. A járatokat a Charleroi és Liege repterekre irányítják át.

A reggel Budapestről Brüsszelbe érkező Brussels Airlines járatának utasai biztonságban vannak. A gép leszállt. Az utasok hosszú ideig nem szállhattak ki a gépből, a kifutópályán várakoztak. A járaton utazott Schiffer András, az LMP társelnöke is. A politikus délután az MTI-nek azt mondta: rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a repülőtérről az ott rekedt utasokat.

A vonatközlekedést is felfüggesztették. A városban a teljes metrórendszer leállt, nem közlekednek a buszok és a villamosok se. A mobilhálózatok leterheltek. A brüsszeli krízisközpont reggel arra kérte az embereket, maradjanak ott, ahol vannak.Készültség mindenhol

A belga-francia határt lezárták. Franciaországban 1600 plusz rendőrt vezényeltek ki a repterekre, határra, állomásokra. Hasonló óvintézkedést léptettek életbe más országokban is.

Nagy-Britanniában a Gatwick és a Heathrow reptér biztonságát fokozták, a brit külügyminisztérium értesítette a brit állampolgárokat, hogy ne tartózkodjanak zsúfolt helyen Belgiumban. A holland repterek biztonságát is növelték.

Magyarországon a belügy a 2-es, a második legmagasabb terrorfokozatot léptetett életbe. Járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a TEK munkatársai is megjelennek. A magyarországi terrorfokozatokról itt olvashat.

A brüsszeli metróban a reggeli csúcsforgalom idején történt a robbanás. A három kocsiból álló szerelvényben akkor robbant a bomba, amikor az Arts-Loi felé tartó szerelvény elhagyta a Maelbeek állomást. A tévé felvételeken azt lehetett látni, hogy gomolygó füst szállt fel a bejáratnál. Szemtanúk hangos robbanásról, pánokról számoltak be. Az állomás közel van az uniós intézményekhez.

A brüsszeli uniós intézményekben narancsfokú riasztást léptettek életbe. Az Európai Bizottság dolgozóit levélben arról tájékoztatták: ha még nem indultak el hazulról, maradjanak otthon, aki már beért a munkahelyére, maradjon a hivatalában, akit épp az utcán volt, menjen azonnal a legközelebbi uniós intézménybe.

Ha Ön vagy családtagja Brüsszelben van, írjon nekünk az info@vs.hu-ra!