Kettős merénylet volt Líbiában

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS / AFP / ARIS MESSINIS

-

Egy mecsetnél támadtak a terroristák.


Két robbantásos merényletet követtek el a líbiai Bengáziban, 22-en meghaltak, a sebesültek száma pedig eléri a harmincat. Először egy mecsetnél robbantottak fel egy autóba rejtett pokolgépet, amikor a hívők jöttek ki az épületből. Amikor már a helyszínen voltak a rendőrök és a mentőautók, az utca túloldalán felrobbant még egy parkoló jármű.

A helyi média szerint életét vesztette Ahmend Ali al-Fejturi, az ország keleti részét irányító, Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg nyomozóhivatalának a főnöke. Megsebesült Mahdi al-Fellah tábornok, a hírszerző szolgálat egyik vezetője is. Egyelőre senki sem vállalta magára a merényletek elkövetését.

Bengázi volt a 2011 februárjában kitört líbiai forradalom bölcsője. Moammer Kadhafi megbuktatása és megölése után az ország káoszba süllyedt, jelenleg két kormánya és parlamentje van.

Bengázi 2014-től egészen a tavalyi év közepéig súlyos harcok színhelye volt, a Haftár tábornokhoz hű katonák harcoltak különböző fegyveres csoportok ellen. Haftár júliusban bejelentette, hogy győzött, bár elszigetelt összetűzések ezután is előfordultak.