Kettős merénylet Szomáliában

Fotó: MTI/EPA / Szaid Juszuf Varszame

-

Két robbanást lehetett hallani reggel a szomáliai Mogadishu repülőtere mellett, tucatnyian vesztették életüket.


Legalább tízen haltak meg a Mogadishuban, Szomália fővárosában a kedd reggel történt robbantásokban. A két terrortámadást az al-Shabaab milícia szélsőségesei követték el.

Az egyik robbantás a mogadishui repülőtér felé vezető úton felállított ellenőrző pontnál történt, a másik a reptér bejáratánál – jelentette a helyi rendőrség. A robbantások után a biztonsági erők lezárták a repülőtérhez vezető utat.

Az Afrikai Unió szóvivője szerint az iszlamisták egyik célpontja az unió repülőtérhez közeli kirendeltsége volt. Helyi források szerint a másik célpont az ENSZ aknamentesítő szolgálatának hivatala volt. A világszervezet hét munkatársa is az áldozatok között van.


ENSZ-katonák a pokolgépes merénylet helyszínén


Az elkövető az al-Shabaab fegyveres csoport

Mindkét terrortámadást az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab milícia szélsőségesei követték el. A fegyveresek rendszeresen támadják a szomáliai kormányzat, illetve a nemzetközi szervezetek épületeit. A szomáliai szélsőségesek az iszlám törvénykezésen (saríán) alapuló emírséget akarnak létrehozni az afrikai országban.
A Szomália első elnökének nevét viselő Aden Adde Nemzetközi Repülőtér erődítménnyé változott, mióta az Afrikai Unió szomáliai erőinek legfőbb bázisa a közelben található. Az unió szomáliai missziója 22 ezer katonával segíti a helyi kormányt az al-Shabaab elleni harcban. A 2007-ben Szomáliába telepített misszió segítségével 2011 augusztusára sikerült kiűzni a szélsőségeseket a fővárosból.