Kettős bérrendszert vezet be a kormány

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A cafeteria átalakításával lesz a bérnek egy olyan része, amely járulékmentes. Igaz, arra nem jár nyugdíj. A külföldön élő magyar fiataloknak is üzent Orbán Viktor. A miniszterelnök a gazdasági kamara évnyitóján azt mondta, olyan gazdaságpolitika kell, amely visszahozza a fiatalokat Magyarországra. Több pontban foglalta össze, mi idén a magyar érdek a gazdaságban.


Orbán Viktor kormányfő gondolatmenetével erényt kovácsolt abból, hogy immár több százezren élnek, dolgoznak külföldön. A miniszterelnök arról beszélt, hogy az elmúlt évek irányvonala azt tette lehetővé, hogy egy olyan gazdaságpolitikai fordulat történjen, amelyben már nem az elosztáson van a hangsúly, hanem az adórendszer bevételein. Orbán Viktor szerint kialakult egy olyan tömeg, amely érdekelt az adócsökkentésben, a munkahelyteremtésben és a gazdaságfejlesztésben. A kormányfő utalt arra, hogy ebben érdekeltek a külföldön élő magyarok is.


A miniszterelnök a következő pontokban foglalta össze, mi a magyar gazdaság érdeke 2016-ban.


01

Növekedés

A növekedés ütemét lehetőség szerint 3 százalék fölé kell emelni. Ennek egyik eszköze a bürokráciacsökkentés, amelyen nem azt kell érteni, hogy a bürokraták ellenségnek számítanak, hanem azt, hogy mindenkit ott és abban a formában kell foglalkoztatni, ahol szükség van rá. Vagyis az állami adminisztrációból sokan átkerülnek a piaci környezetbe.


02

A fogyasztás bővítése

A kormányfő szerint újszerű megközelítés kell ahhoz, hogy a belső fogyasztást ösztönözni lehessen. Ez is összefügg a fiatalok itthon marasztalásával. Ennek az újszerű megközelítésnek pedig az Európai Unió adott jó lehetőséget – mondta a kormányfő –, méghozzá azzal, hogy „szétzúzta” a magyar cafeteriarendszert, amikor kötelezettségszegési eljárást indított az Erzsébet-program miatt.


Ezért a kormány arra készül, hogy 2017 januárjától kettős bérrendszert vezet be. A béren kívüli juttatások eddigi rendszere gyakorlatilag általánossá válik. Lesz egy alapbér, amely az eddigi módon adózik, és lesz ezen felül egy bérrész, amely után viszont nem kell járulékot fizetni. Ezt ugyanakkor nem számítják majd be a nyugdíjba. A részleteket ezt követően dolgozzák ki.


03

Az államadósság csökkentése

Az államadósság csökkenésének eléréséhez az kell, hogy ne lehessen többet költeni, mint amennyi van. Ebben lesz szerepe az úgynevezett nullás költségvetésnek, tehát hogy hiány nélkül próbálják megtervezni az éves állami büdzsét. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ezt nagyon nehéz kialakítani, nem is biztos, hogy már jövőre sikerül. Mindenesetre az a cél, hogy a működésre és a fenntartásra fordított pénzekre legyen fedezet is, és csak a fejlesztésekre vegyünk igénybe hitelt.


04

Teljes foglalkoztatottság

A miniszterelnök arról beszélt, hogy még a közfoglalkoztatottság mellett is van 250 ezer olyan ember, akit eddig semmilyen módon nem tudtak bevonni a munkaerőpiacra. Most erre is kísérletet tesz a kormány. Egy új eszköz kidolgozása folyik, amelyről részleteket nem árult el, de azt mondta róla, hogy bár még csak nem is közmunka, de azért munka.


Orbán Viktor végül veszélyekre is figyelmeztetett: szerinte részben saját magunk jelentünk rizikót a félelmeinkkel, másrészt a migráció tudja aláásni az eddigi eredményeket, harmadrészt pedig az Európai Unió stagnálása húzhatja le a magyar gazdaság teljesítményét.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László béremelési igény bejelentésével vezette fel a miniszterelnök előadását, amiről itt írtunk.