Kettős állampolgár volt - kirúgták

Fotó: AFP / GREG WOOD

-

Az ausztrál felsőbíróság megfosztotta politikai tisztségeitől Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettest, parlamenti képviselőt, mert tavalyi megválasztása idején kettős állampolgár volt - jelentették be pénteken. A bíróság rajta kívül megfosztott hivatalától négy szenátort is hasonló indokkal.


Az alkotmány szerint kettős állampolgár nem tölthet be politikai tisztséget. Joyce kizárása a képviselőségből azt jelenti, hogy a koalíciós kormány elvesztette egyfős többségét az alsóházban.

A kormány hiába érvelt azzal, hogy amikor Barnaby Joyce-t megválasztották, nem tudott arról, hogy származása miatt új-zélandi állampolgár is. A kormányfő-helyettes augusztusban lemondott külföldi állampolgárságáról. Képviselői helyéért időközi választást írnak ki december 2-ára, amelyen ő is indul.

A Malcolm Turnbull vezette koalíciós kormánynak két héten belül - az idei ülésszak végéig - meg kell szereznie legalább az egyik független képviselő támogatását a parlamentben, hogy kormányzóképes maradjon. A három független közül kettő szóban már jelezte, hogy kívülről támogatja a kormányt. Turnbullt - mint mondta - váratlanul érte a bírósági döntés, de elfogadja azt.

A kormányfő az eredeti tervek szerint szombaton Izraelbe és a palesztin területekre utazott volna egyhetes látogatásra, de a Sky tévé értesülése szerint határozatlan időre elhalasztotta a vizitet.

A felsőbíróság hét politikus állampolgárságát vizsgálta meg, közülük öt származás vagy születés alapján kettős állampolgárnak bizonyult, kettőről pedig bebizonyosodott, hogy nem az. A kizárt szenátorok helyére nem kell választást kiírni, mert pártlistán jutottak be a felsőházba, helyüket a listán utánuk következő jelölt tölti be.

Az országban sokan idejétmúltnak tartják azt az alkotmányos szabályt, hogy kettős állampolgár nem lehet tagja a parlamentnek, hiszen az ország lakosságának majdnem fele első vagy második generációs bevándorló, és sokuknak van kettős állampolgársága.