Ketten is visszautasították Orbánt, de végül meglett Répássy utódja

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A VS információi szerint Völner Pál lesz az igazságügyi államtitkár, miután Gulyás Gergely és Tuzson Bence is nemet mondott a felkérésre.


Két jogász végzettségű fideszes képviselő, Gulyás Gergely és Tuzson Bence is visszautasította információink szerint a felkérést, hogy vegyék át a távozó Répássy Róbert igazságügyi államtitkári posztját.

Gulyás információink szerint parlamenti és pártbéli munkájára hivatkozva hárította el a felkérést. A Parlament törvényalkotási bizottságát és a Fidesz jogi kabinetjét is vezető, a pártban egységesen nagy tehetségnek tartott Gulyást pótolhatatlannak vélik e két pozícióján, ráadásul hamarosan várhatóan a Fidesz alelnökének is jelölik.

A szintén jogász végzettségű Tuzson a Fidesz szóvivője és a törvényalkotási bizottság alelnöke. Ő, úgy tudjuk, pártbeli kommunikációs feladataira koncentrálna inkább, kommunikációs vonalon képzeli el a jövőjét.

A bizottság másik két fideszes alelnöke, Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és Balla György frakcióigazgató nem jött szóba a posztra. Az egykori honvédelmi miniszter volt már ugyan igazságügyi államtitkár, de egy hónappal ezelőtti távozása után aligha kérnék fel államtitkári posztra. Balla pedig bányamérnök, nincs jogi végzettsége.

Az információink szerint biztos, hogy a frakcióból választják ki Répássy utódját. Úgy tudjuk, Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi államtitkára kapja a posztot.

Répássy Róbertet információink szerint már a 2014-es kormányalakításkor sem akarta megtartani Orbán Viktor, akkor csak Trócsányi László igazságügyi miniszter kérésére maradt a helyén. Kormányzati forrásunk szerint Orbán régi mondását - a bosszú hidegen édes -alkalmazza Répássy menesztésekor. Jóval korábbi sérelmeit torolta ugyanis most meg a politikuson a kormányfő.

Orbánnak információink szerint meggyőződése, hogy Répássy nemmel szavazott az Országos Bírói Hivatal élére jelölt Handó Tündére, akit éppen csak meg tudtak választani kétharmaddal a 2011 decemberi titkos szavazáson.

A Népszabadság szerint Orbán azt is Répássy hibájaként rótta fel, hogy „nem figyelt eléggé” a bíróságokra, azok túl sokszor hoztak a kormány érdekeivel ellentétes döntéseket.