Kétszer is járt Magyarországon a párizsi merényletek szervezője

Fotó: BELGA / FEDERAL POLICE

-

Egy francia televízió beszámolója szerint szeptemberben kétszer is Belgiumból Magyarországra utazott Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások egyetlen életben maradt feltételezett elkövetője és egyik szervezője.


Franciaország legnézettebb hírtelevíziójának értesülései szerint Abdeslam 2015. szeptember 8-án Brüsszelben a Rent A Car elnevezésű ügynökségnél bérelt autót, majd Németországon és Ausztrián éjjel áthajtva, másnap 11 óra 39 perckor parkolt le a budapesti Baross utcában (feltehetően inkább a Baross téren), a Keleti pályaudvar közelében.

Háromnegyed órányi állás után a Mercedes visszaindult Belgiumba, olykor elérve az óránkénti 196 kilométeres sebességet.

Szeptember 17-én egy bérelt Audi A6-ossal tért vissza Budapestre, szintén Németországon és Ausztrián át. Két órát parkolt ugyancsak a pályaudvar közelében, amelyhez szíriaiak ezrei érkeztek.

A televízió emlékeztetett arra, hogy a párizsi terrortámadás ügyében szintén körözött Samir Bouzidot és Soufiane Kayalt az első útja során Abdeslammal együtt igazoltatták Ausztriában. Kitért arra is, hogy Abdelhamid Abaaoud (a támadások főszervezője) az unokahúgának azzal dicsekedett el, hogy a migránshullámmal tért vissza titokban Európába.