Kétszer hódítaná meg a Csendes-óceánt a magyar hosszútávúszó

-

Élete egyik legnehezebb próbájára, a Hawaii-szigeteknél található Molokai-csatorna, majd a Los Angeles közelében lévő Catalina-csatorna átúszására készül a nemzetközi hírű magyar hosszútávúszó, Mányoki Attila, aki a világon másodikként teljesítené az Ocean Seven kihívást.


A zalaegerszegi sportember az Ocean Seven nevű, a világ hét legnehezebb tengeri csatornájának meghódítását magába foglaló sorozat keretében igyekszik leküzdeni a Molokai és Oahu szigetek közötti mintegy 42 kilométeres távot szeptember közepén, majd két héttel később kísérli meg a negyedik feladat teljesítését: a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását.„A 42 kilométeres táv önmagában sem kevés, de ez a körülmények miatt 50, de akár 60 kilométer is lehet. Az áramlatok, szelek iránya és sebessége mind-mind befolyásolja az átúszás kimenetelét. A Csendes-óceán e területén az élővilág, a medúzák és cápák is sok problémát tudnak okozni” – mondta el Mányoki az MTI-nek.

A vállalkozás nehézségét jelzi, hogy a Molokai-csatornát a rengeteg próbálkozó közül eddig 33-an teljesítették sikerrel 1961 óta.

Nem ígérkezik egyszerűnek a kaliforniai Catalina-csatorna átúszása sem, amelyet október 5-ére tervez a magyar vízi ultramaratonista Catalina-sziget és Los Angeles között. A célig vezető úton 35-40 kilométert kell úsznia. Elmondása szerint a kedvezőbb viszonyok miatt az úszást éjszaka kell kezdeni, ami azonban nehézséget okoz például a tájékozódásban.

Mányoki Attila 2013-ban a La Manche-csatornával kezdte, majd tavaly augusztusban – első magyarként és a világon tizenharmadikként – sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát, amelyet a természeti körülmények miatt a legnehezebben leküzdhető távnak tartanak.

A hétrészes sorozatba az említettek mellett a Skóciát és Írországot összekötő Északi-csatorna (33,7 km), az Új-Zéland két szigete közötti Cook-csatorna (26 km) és a Gibraltári-szoros (14,4 km) tartozik még bele. Az Oceans Sevent eddig egyetlen ember, az ír Stephen Redmond volt képes teljesíteni. Mányoki Attila eltökélt célja, hogy ugyanez neki is sikerüljön.