Kétszáz embert tévedésből bombáztak le a nigériai menekülttáborban

Fotó: AFP / STRINGER

-

A nigériai légierő beismerte, hogy kedden tévedésből bombázták a tábort az iszlamisták helyett.


Több mint kétszázan haltak meg a nigériai légierő által tévedésből lebombázott Rann településnél lévő menekülttáborban az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban - közölte szombaton a helyi önkormányzat vezetője.

Egyes korábbi adatok szerint 76-an haltak meg és több mint százan sebesültek meg a kedden tévedésből polgári lakosokat ért légitámadásokban. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet korábban 90-re tette a halottak számát, majd újabb jelentések fényében 170-re emelte a polgári halálos áldozatok számát.

Babagana Malarima helyi önkormányzati vezető azonban azt mondta: az emberek összesen 234 áldozatot temettek el, és tudomása szerint két, kórházi ellátás céljából Maiduguriba szállított áldozat is belehalt sebesüléseibe. Ezeknek az információknak a fényében legalább 236 ember halt meg a saját országuk fegyveres erői által végrehajtott támadásban.
A nigériai légierő kedden beismerte, hogy hibát követett el, vagyis tévedésből nem a Boko Haram nigériai iszlamista szervezetet, hanem polgári lakosokat bombázott