Kétszázötven métert zuhantak az ausztriai hegymászók, de túlélték

Fotó: AFP / ALEXANDER KLEIN

-

A mostani melegben szinte elképzelhetetlennek tűnik, de vannak emberek, akik éppen fagyos hegycsúcsokat próbálnak meghódítani. Ez nem sikerülhet mindenkinek.


Kétszázötven métert zuhant Ausztria legmagasabb hegycsúcsáról, a Grossglocknerről három hegymászó, egyikük könnyebb, ketten súlyos sérülésekkel, de szerencsére élve megúszták az esetet.


A három férfi biztosítókötéllel egymáshoz rögzítve mászott. Az egyikük, egy 43 éves német férfi megcsúszott, és magával sodorta két társát, egy 38 éves német és egy 39 éves ausztriai hegymászót. A férfiak éppen ereszkedés után voltak, a Grossglockner keleti felén található 40 fokos, meredek, részben fagyos mellékcsúcsot akarták megmászni. A zuhanás közben a 43 éves férfi jégcsákánnyal próbált megkapaszkodni, sikertelenül.

Egyikük segítséget tudott hívni, így már 3500 méteren elsősegélyben tudták őket részesíteni. A hegyi mentők mentőhelikopterekkel kettejüket a tiroli Lienz kórházába szállították. Az egyik mászó hátsérülést szenvedett, őt a salzburgi Zell am Seenél található baleseti kórházba vitték.
A Grossglockner 3798 méter magas, Tirol és Karintia tartományok határán fekszik. Ez Ausztria legmagasabb hegycsúcsa.