Kétségbeesett kapkodásba kezdett a görög kormány

Forrás: Europress/AFP/Louisa Gouliamaki

-

Drasztikus fogyókúrára fogják az állami intézményeket, hogy elkerüljék a csődöt. Az adócsalókat is most akarják hirtelen elkapni.


A görög kormány egy sor intézkedést fogadott el a minisztériumok és közintézmények kiadásának csökkentése érdekében, hogy megakadályozza az államkassza kiürülését. Dmitrisz Mardasz görög pénzügyminiszter-helyettes közölte, hogy az intézkedésektől több mint 300 millió eurós megtakarítást remél a kormány. Elsősorban a minisztériumok kommunikációs és reklámköltségeit szorítják le.

Elkészült a bürokrácia csökkentését célzó törvényjavaslat, emellett intézkedéseket tesznek az üzemanyag- és a cigarettacsempészet felszámolására, az egészségügyi kiadások ellenőrzésének javítására, valamint megadóztatják a külföldre menekült tőkét. Utóbbi esetében nehéz megbecsülni, hogy mekkora jövedelem származhat belőle. „Az elv az lesz, hogy a lehető leggyorsabban fizetésre bírjuk a csalókat, amnesztiát ígérve nekik” – mondta Dmitrisz Mardasz.

A pénzszűkében lévő Görögország és nemzetközi hitelezői eddig nem jutottak dűlőre a reformokról, amelyeket az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormánynak végre kell hajtania ahhoz, hogy megkapja a hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

A kínkeserves, vajmi kevés eredményt hozó tárgyalások miatt fogyóban van az Európai Bizottság türelme is. Margaritisz Szkínász, a bizottság szóvivője kijelentette, hogy „nem kielégítő az előrelépés szintje, a munkát fokozni kell” az euróövezeti pénzügyminiszterek április 24-ei tanácskozására készülve. Egy névtelenül nyilatkozó uniós forrás úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi napokban semmi nem történt, abszolút semmi”.

A növekvő feszültséget és bizonytalanságot jól mutatja, hogy a tízéves görög államkötvények hozama 1 százalékponttal, 13 százalékra, két éve a legmagasabbra szintre emelkedett.

A pénzügyminiszter-helyettes megismételte, hogy teljesíteni fogják pénzügyi kötelezettségeiket, így pénteken átutalják az esedékes, 80 millió eurós törlesztőrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak. Hozzátette: arra számít, hogy az államnak nagyobb pénzügyi mozgásteret biztosít a közintézmények tartalékainak a nemzeti bankban való elhelyezése.

Görögországnak nagyjából egymilliárd eurót kell törlesztenie hitelezőinek május 6. után, majd júliusban és augusztusban további 9 milliárdot. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank pénteken kezdődő tavaszi közgyűlésén részt vesz Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter, aki már tárgyalt is az IMF illetékeseivel. Sajtóértesülések szerint Görögország törlesztéseinek halasztását kérte a valutaalaptól, de kategorikus elutasításba ütközött. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a jelenlegi helyzetben se nem elfogadható, se nem ajánlatos a görög adósság átütemezése. Hozzátette, hogy az álláspontjukat a görög pénzügyminiszternek is kifejtették.