Kétségbeesett kísérletbe fogtak a menekültek Calais-nál

-

Négy embert mentettek ki egy gumicsónakból a La Manche csatornán. A helyi rendőrség szerint 10 év leforgása alatt csak másodszor vagy harmadszor próbált meg valaki így átkelni a vízen, annyira veszélyes.


A francia parti őrséget egy ötödik ember riasztotta, akire szombat reggel kihűlve találtak a tengerparton, Calais közelében.

Ő mondta el, hogy a gumicsónakban útra kelt menekültek egy nagyobb csoporthoz tartoznak, akik Dunkirkből próbálnak Angliába jutni. Mint kiderült, a férfi is a csónakban utazott, de kiugrott, és inkább visszaúszott a partra.

A menekülteket meg is találták néhány kilométernyire a francia tengerparttól. Valamennyien mentőmellényt viseltek, és ki voltak hűlve, mire a parti őrség odaért.

A La Manche csatorna a legkeskenyebb pontján is több mint 30 kilométer széles, és hajóforgalom miatt csónakkal életveszélyes az átkelés. A hatóságok azonban attól tartanak, hogy egyre többen fognak megpróbálkozni vele, mert más lehetőségük nemigen marad arra, hogy átjussanak az Egyesült Királyságba.