Kétnapos vasutassztrájk kezdődött Belgiumban

-

A szakszervezetek attól tartanak, hogy 6 ezer vasutast bocsátanak el és hatnapos munkahetet vezetnek be, miután az állami vasúttársaság közölte, 20%-kal csökkenti a kiadásokat.


Az este 10 órakor kezdődött 48 órás munkabeszüntetés valószínűleg komoly zavarokat fog okozni a belga és a nemzetközi vasúti közlekedésben egyaránt.

A sztrájk a nagy sebességű nemzetközi járatokat is érinti, törölték szinte az összes Belgiumon áthaladó járatát az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressznek és a belga fővárost Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal, valamint Kölnnel összekötő Eurostarnak.

A Nagy-Britanniát a kontinenssel összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton az Eurostar London-Brüsszel járatai csak a brit főváros és a franciaországi Lille között járnak majd szerdán és csütörtökön.

A belga vasúti dolgozók részleges munkabeszüntetésének az oka a vasutas-szakszervezetek és az SNCB állami vasúttársaság közötti vita. A konfliktus középpontjában az SNCB tervezett 20 százalékos kiadáscsökkentése áll, amely a szakszervezetek szerint hatezer dolgozó elbocsátásával és a hatnapos munkahét bevezetésével járna.

A Vallóniában működő szakszervezetek általános sztrájkra szólították fel a vasutasokat, és bár a flamand szakszervezeti vezetők ezt ellenzik, a dolgozók ettől függetlenül Flandriában is sztrájkolnak.