Kétnaponta halnak gyerekek fegyverek miatt az USA-ban

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Fegyverbalesetben minden másnap meghalt egy gyerek az Egyesült Államokban az év első felében az AP hírügynökség és a USA Today című napilap információi szerint.


A fegyverbalesetben meghalt gyermekek száma ezen összesítés alapján messze meghaladja azt a számot, amely az amerikai szövetségi statisztikákban szerepel, és ez már korábban is így volt, nem csak 2016 első felében. A hírügynökség és a lap megpróbálta feltárni ezeknek a baleseteknek a körülményeit. Tipikus esetnek találták, hogy egy kíváncsi kisgyerek megtalál a család otthonában vagy az autóban egy töltött és biztosítatlan fegyvert, és véletlenül meglövi vele magát vagy valaki mást. Egy másik tipikus eset, hogy egy tizenéves a szülei fegyvereit mutogatja testvéreinek vagy barátainak, és véletlenül meglövi őket.

Az említett médiumok fél éven át elemezték minden ilyen haláleset vagy sebesülés körülményeit 2014. január 1-jéig visszamenőleg, több mint ezer esetet. Ehhez felhasználták egy kutatóintézet (Gun Violence Archive) adatait és minden más hozzáférhető információt. A következő megállapításokra jutottak:

- Kimagasló az öt év alatti áldozatok száma, a leggyakrabban a háromévesek lőnek vagy esnek áldozatul.

- Ugyancsak magas a 15–17 év közöttiek aránya az ilyen balesetek résztvevői között. A kamasz a legtöbb esetben halálosan megsebesít egy másikat, de ha magát lövi meg, akkor tipikusan túléli.

- A déli államokban történik a legtöbb, gyereket érintő fegyverbaleset.

- A leggyakrabban fiú lő, vagy fiút lőnek meg.

Miközben a fegyverbalesetben meghaló emberek száma töredéke azoknak, akik lőfegyveres erőszak áldozatai az Egyesült Államokban, a fegyvertartási szabályok szigorítása mellett kardoskodók már régóta azt állítják, hogy ez a kevés is jórészt megelőzhető volna – írta az amerikai hírügynökség. Követelik, hogy a lőfegyvereket elzárva és töltetlenül lehessen csak tárolni otthon. A fegyvertartási jog támogatói viszont azzal érvelnek, hogy az ilyen intézkedések akadályozzák, hogy valaki vészhelyzetben gyorsan használni tudja a fegyverét.