Kétmilliót fizethet a Kocsis Mátét melegnek nevező Ungár Klára

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az elsőfokú ítélet szerint Ungárnak a saját Facebook-oldalán elnézést kell kérnie, és kétmillió forint (plusz kamatai) sérelemdíjat kell fizetnie. Az nem derült ki, hogy a VIII. kerületi polgármester valóban meleg-e, senki meg sem próbálta bizonyítani. A bíró szerint ugyanakkor nem is ez a kérdés, a kijelentés olyan környezetben hangzott el, ami alkalmas a politikus jó hírnevének csorbítására. Ungár Klára nem fogadja el az ítéletet, fellebbezni fog.


Ungár Klára egykori SZDSZ-es politikus megsértette Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester jó hírnevét, amikor májusban azt állította róla, hogy homoszexuális – mondta ki pénteken első fokon a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint Ungárnak a saját Facebook-oldalán elnézést kell kérnie, törölnie kell Kocsis nevét a vitatott bejegyzésből, és kétmillió forint (plusz kamatai) sérelemdíjat kell fizetnie, illetve őt terhelik a perköltségek (88 900 forint) és illetékek (120 ezer forint) is.

Fintha-Nagy Péter bíró szóbeli indoklásában azt mondta: a per nem arról szólt, hogy bárki hátrányban lenne a szexuális orientációja miatt. A per szerinte egy olyan állításról szólt, amely szerint Kocsis Máté meleg ugyan, de ezt nem vállalja, sőt, nem lép fel más melegek hátrányos megkülönböztetése ellen. Ez ebben az összefüggésben alkalmas arra, hogy egy politikus jó hírnevét sértse – mondta a bíró, aki ugyanakkor eltekintett attól, hogy Ungárnak MTI-közleményben kelljen bocsánatot kérnie.Coming out mások helyett

Ungár Klára még május 18-án egy nagy vitát kiváltó facebookos bejegyzésben nevezte melegnek Kocsis Máté és Szájer József fideszes politikusokat. A felvállaltan leszbikus Ungár a Cinknek azzal indokolta a bejegyzést, hogy „demokráciákban már gyakorolták a comingoutoltatást homofób pártokkal és képviselőkkel szemben", és az volt a célja, hogy rámutasson ezek hiteltelenségére.


Ungár Klára ominózus posztja

Viktorka rekedt hangon hablatyol, megdicséri a nem provokáló meleg társadalmat, és mint az áldozat- hibáztatók, elmagyar...

Posted by Klára Ungár on Monday, May 18, 2015

Nem a tények fontosak

Bizonyítási indítványa a pénteki tárgyaláson egyik félnek sem volt, Ungár ügyvédje, Nehéz-Posony Márton kifejezetten jelezte, hogy nem is kíván élni ilyesmivel. Először is odaszúrta, hogy keresetében Kocsis maga ismerte el melegségét, hiszen a magánéletének sérelmére hivatkozott. Ugyanakkor az ellenkérelem szerint közömbös, hogy valóban meleg-e, vagy sem. A kijelentés ugyanis – a polgármester állításával szemben – nem alkalmas a társadalmi megbecsülés csorbítására, illetve egy politikai vitában hangzott el, amely arról szólt, hogy Kocsis pártja beavatkozik az emberek magánszférájába.

A törvény szerint az ilyen személyiségi jogi perekben az alperesnek kell bizonyítani, hogy állítása valós, és erre figyelmeztette is a bíró Ungár ügyvédjét. Nehéz-Posony azonban fenntartotta, hogy valakinek a megítélése nem a szexuális orientációjától függ, vagyis nem okoz sérelmet, ha valakit melegnek neveznek. Ha a bíróság másként döntene, azzal szentesítené azt a közfelfogást, amely szerint a homoszexualitás elítélendő dolog – fogalmazott az ügyvéd.

Kocsis Máté ügyvédje, Kovátsits László sem tudott mást indítványozni, mint hogy hallgassák meg magát a polgármestert, mert ebből kiderülne, milyen sérelmet okozott valójában a melegvád. Ezen túl még a polgármester felesége, Márkus Szilvia által csütörtökön megjelentetett nyílt levelet tudták bemutatni, szintén annak bizonyítására, hogy Ungár hátrányt okozott a polgármesternek és környezetének. Márkus egyebek mellett azt írta Ungárnak: „szégyellje magát, és tűnjön el az életünkből az aljasságával és a hazugságával együtt”.

Kocsis Máté a feleségével kézenfogva, több párttársával együtt érkezett a tárgyalásra, amit a nagy sajtóérdeklődés miatt át kellett helyezni a törvényszék dísztermébe. Arra ugyanakkor nem kapott lehetőséget, hogy személyesen is felszólaljon, bíróság nem tartotta szükségesnek a vallomását.


Kocsis Máté korábbi reakciói

Közös életünk egyik legundorítóbb karaktergyilkossági kísérletén vagyunk túl. A liberálisok eszköztára kifogyhatatlan,...

Posted by dr. Kocsis Máté on Monday, June 1, 2015


Jöhet a másodfok

Ungár Klára az ítélethirdetés után azt mondta: totális tévedés az ítélet és az indoklás is – hiszen ő nem állított a Facebookon, csak kérdezett –, ezért fellebbezni fognak. Szerinte évek óta sokan leírták, hogy Kocsis meleg, ezért nem is akarták bizonyítani az állítást. Utalt rá ugyanakkor, hogy a másodfokú eljárásban még lehet, hogy meggondolják magukat.

Kocsis Máté úgy reagált: „A bíróság ma kimondta, hogy Ungár hazudott, ezért bocsánatkérésre kötelezte. Ezzel a feleségem, a gyermekem és én magam is jogi elégtételt kaptunk, de azt a morális kárt, amit okozott, soha nem fogjuk neki elfelejteni.”


Kocsis Máté; Ungár Klára; tárgyalás; per


Megosztó lépés

Ungár Klára állításának a valóságtartalmától függetlenül még az LMBT-közösségekben is általános volt a vélekedés, hogy nem lett volna szabad mások nemi identitásáról, vagyis legszemélyesebb magánügyéről a beleegyezésük nélkül írni. Nádasdy Ádám, vállaltan meleg költő és műfordító például a VS-nek adott interjúban így nyilatkozott: „Nekem nem tetszett, amit Ungár Klára csinált. Ez ízlés dolga, lehet, hogy finnyás úri fiú vagyok. Ilyesmit akkor csinálnék, ha a célba vett személy különösen gusztustalan módon buzizott volna. Akkor nincs kegyelem, meg kell mutatni, hogy figyelj, te sem vagy más, mint a többi.”