Kétmillió forintba kerülhetett a terror Párizsban

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

9/11 hatvanszor ennyibe kerülhetett a terroristáknak.


A Reuters számolta ki nagyjából, hogy az Iszlám Állam szervezet egy hete Párizsban 130 embert meggyilkoló terroristái, akik miatt – sok egyéb mellett – most robotrepülőgép-hadművelet zajlik Szíriában, mindössze 7000 euróból, azaz valamivel több mint kétmillió forintból szervezték meg a múlt pénteki terrorakciót.

Egy vizsgálat számításai szerint 2001. szeptember 11. körülbelül hatvanszor ennyibe került – ebbe beletartozott a pilóták kiképzése, a repülőjegyek, az étkeztetés és egyéb napi kiadások a felkészítés ideje alatt.

A párizsi akció után Franciaország és Belgium egymilliárd eurós biztonsági pluszkiadásokat helyezett kilátásba.

Párizsban a géppisztolyokon és a töltényeken túl a főbb kiadásokat lényegében az otthoni körülmények között készült „öngyilkos övek”, illetve a lakás- és az autóbérlés jelentették. És természetesen a napi ellátás.

Mind a hét öngyilkos merénylő ugyanazt az ún. TATP öngyilkos övet használta, amelyet biztonsági szakzsargonban az „ördög anyjának” neveznek. Ezeket háztartási eszközökből lehet összerakni, és a kémiai anyagokat a gyógyszertárakban is be lehet szerezni nagyjából 5-10 euróért (max. 6-7 ezer forintért) övenként. A robbanószegecsek pedig 50 ezer forintba kerülhettek bármelyik barkácsboltban.

A támadók két párizsi ingatlan bérelhettek, az egyet egy hétre, a másikat három napra: ez nagyjából 680 euróba kerülhetett, valamivel több mint 200 ezer forintba.

Az autók, amelyekkel Brüsszelből Párizsba jutottak – egy Volkswagen Polo, egy Seat Leon és egy Renault Clio – egy hétre benzinestül és járulékos költségekkel 600 euróba kerülhettek, kevesebb mint 200 ezer forintba. Egy Kalasnyikov 300 és 700 euró körül lehet, azaz 100 és 250 ezer forint között, a töltények pedig 150 ezer forintba kerülhettek.

Természetesen a terrorakció pontos költségét egyelőre nem lehet megállapítani. Nem számolták például bele a terroristák útját a szír–török határról. Törökországból a legolcsóbb út a macedón határig 1200 eurót jelenthet, de ebben nincsenek benne például a hamis dokumentumok. Azokkal mindez sokkal drágább.