Kétmilliárdos lobbiígérettel indulhatott a kitiltási botrány

-

Egy cégvezető azt állította, hogy a Századvégnek fizetett összegért elérik az étolaj áfájának csökkentését.


A vádhatóság szerint az amerikai Bunge étolajat gyártó cég megbízott egy lobbistát, hogy járjon el az érdekükben, hogy Magyarországon változtassák meg az áfaszabályokat, az alapvető élelmiszerek áfája legyen öt százalék, ráadásul az adócsalás elleni küzdelmet középpontba állító kommunikációs tevékenysége is feladata volt.

Az ügyészség szerint a lobbista már korábban kapcsolatba került egy üzletemberrel (a mostani gyanúsítottal), aki azt állította, hogy ismeri a századvéges Heim Pétert. A gyanúsított később, 2014 májusi találkozójukkor azt mondta a lobbistának, hogy Heim vállalja: ammnnyiben a Bunge kétmilliárd forintot ad a Századvégnek, akkor elintézi az étolaj áfájának csökkentését. A lobbista elhitte, amit az üzletember mondott, ugyanis úgy tudta, hogy az illető széleskörű kormányzati kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

A vádhatóság szerint azonban Heim nem ismerte a férfit, és semmilyen egyéb kapcsolatban nem állt vele.

A lobbista a kétmilliárd forintos ügyletről beszámolt a Bunge-nak, a cég azonban a korrupciót határozottan elutasította, majd a korrumpálási próbálkozást jelezte az amerikai nagykövetségnek is. A vádlottat ezután kitiltották az Egyesült Államokból, de az is lehet, hogy emiatt tiltottak ki másokat, így Vida Ildikót, a NAV akkori vezetőjét is, erről azonban nincs bővebb információja az ügyészségnek – mondta sajtótájékoztatóján Ibolya Tibor főügyész. Szerinte, ha így is van, akkor az USA „jóhiszeműen járt el”, mert azt sejthették, hogy a NAV nem megfelelően jár el az adócsalásokkal szemben.

A nyomozás egyébként egy nappal azután indult meg, hogy az Index a Bunge érintettségéről írt a kitiltási botrányban, miszerint a céget megpróbálták korrumpálni.

A budapesti vádlott, T. V. a bűncselekmény elkövetésekor egy információs technológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég ügyvezetője volt. Tettéért 2-8 évig terjedő szabadságvesztést kaphat.


Heim Péter: Nem is ismertem

Nem ismeri azt a személyt, akit az ügyészség megvádolt a kitiltási botránnyal kapcsolatban, nem vezetett semmilyen tárgyalást és nem is lobbizott a Bunge érdekében – nyilatkozta a hvg.hu-nak Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke.

„Négy héttel ezelőtt az ügyészség kérésére meghallgatáson vallomást tettem. Ott is elmondtam: T. V. monogramú személyt nem ismerek, soha nem beszéltem vele sem személyesen, sem telefonon, megegyezően azzal, amit most az ügyészség is mond” – mondta Heim Péter.

Az ügyben a Fidesz is megszólalt, hangsúlyozva, hogy a korrupcióval szembeni zéró tolerancia ugyanúgy vonatkozik az ellenzékre, mint a multikra és a gazdaság minden szereplőjére. Egy gazdasági érdekből elkövetett csalásról van szó, amelyben visszaéltek egy magyar tanácsadó cég nevével is - állapította meg a vezető kormánypárt.


Mi is volt az a kitiltási botrány?

Tavaly ősszel az Egyesült Államok több magyar állampolgárral szemben vezetett be beutazási korlátozást, ugyanis szerintük érintettek lehetnek korrupciós cselekményekben. Nem sokkal később Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akkori elnöke egy interjúban bevallotta, ő az egyik érintett, és három másik adóhivatali vezető, neveket viszont nem említett.

A sajtóban több másik állítólagos kitiltottról is írtak, köztük Heim Péterről, Habony Árpádról és Giró-Szász Andrásról, az érintettek azonban mind tagadták, hogy valóban a listán szerepelnének. Habony a maga igazát bizonyította akkor az azóta elhíresült Facebook-képével is, amelyen egy Wall Street Journalnallal a kezében ül a washingtoni Lincoln-emlékmű előtti lépcsőn.