Kétmilliárdnyi kenőpénzt fizethetett az Alstom a budapesti metrókért

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Két külföldi cégen keresztül juttatott az Alstom a BKV egy vagy több tisztviselőjének, illetve ügynökének csúszópénzt azért, hogy a cég nyerje a 2-es és 4-es metróra kiírt metrókocsitendert – közölte a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal (Serious Fraud Office, SFO) az Indexszel.


Az SFO a napokban a negyedik Alstom-vezetőt vádolta meg azzal, hogy szerepe volt a BKV által megvásárolt Alstom metrókocsik korrupciós ügyében.

A négy vezető más, egyelőre meg nem nevezett gyanúsítottal együtt 2006. január 1-je és 2007. október 18-a között 2,3 millió euróig terjedő összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV Zrt. tisztviselője vagy tisztviselői, ügynökei részére – írja a nyomozóhatóságtól kapott információkra hivatkozva az Index.

A két közvetítő cég közül az egyik a bécsi Eurocontact, amelyen keresztül a Strabag konszern a hírek szerint magyar pártokat segített pénzadományokkal. A másik egy ismeretlen tulajdonosi hátterű dán cég.

Az ügyben Magyarországon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz hivatali vesztegetés gyanúja miatt. A nyomozás jelenlegi határideje április 3 volt, de ezt a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére meghosszabbították. Az új határidőről a Legfőbb Ügyészség dönt.