Kétmilliárdért talált karbantartót a Belváros

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Kiválasztotta azt a két céget az V. kerület, amely a következő négy évben a felújítási, karbantartási munkákat végzi majd. A győztesek korábban renoválták a TEK ingatlanját, börtönt bővítettek, de bedolgoztak más fővárosi kerületeknek is. Az önkormányzat szerint legálisan nem tudhatnánk a pályázat eredményéről.


Az elmúlt évek egyik legfontosabb pályázatával foglalkozott csütörtök reggel az V. kerület közbeszerzési bizottsága. A testület rendkívüli ülésén úgy határozott: a különböző felújítási munkákra a Gesztelyi Építőipari Zrt.-ből és Fauna-Duó Kft.-ből álló konzorciummal köt 1,5-2,5 milliárd forint keretösszegű szerződést.

A cégek tulajdonosi háttere hasonló, mindkét társaság tulajdonosa, ügyvezetője Gesztelyi-Nagy Tibor. A Gesztelyi Építőipari Zrt. 2011-ben 234,5 millió forintért vett részt a Terrorelhárítási Központ (TEK) ingatlanjának tatarozásában. Beszálltak a Budapesti Fegyház bővítésébe is, a munkát 405 millióért végezték el. Ezen kívül több kórháznak és önkormányzatnak is dolgoztak az elmúlt években.

A Fauna-Duótól nem idegen az V. kerület, a társaság az önkormányzat különböző tenderein már indult, de alulmaradt. Az elmúlt években felújítási munkákat végeztek a VI. és a XIV. kerületben.

A Belváros január elején írt ki tendert karbantartási, felújítási munkákra. A kivitelezővel 48 hónapra szerződnek. A győztes többek között magasépítési munkákat végezhet, óvodát újíthat fel, játszóteret építhet, de csőtörések, tűzesetek után is részt vehet a renoválásban. A pályázat beadási határideje január vége volt, az önkormányzat illetékes bizottsága csak május végén foglalkozott az üggyel.

Csonka Krisztián, a közbeszerzési bizottság LMP-s tagja a VS.hu-nak azt mondta: a pályázatra hárman jelentkeztek. A győztesen kívül még két társaság jelentkezett, mindegyikük hiányos pályázatot adott be, közülük csak a győztes adott be hiánypótlást. Így az egyetlen érvényes ajánlat nyert.

Meglepő módon a LAM Ingatlanfejlesztő és Építő Zrt. nem pályázott. Korábban ezzel a társasággal kötött hasonló munkákra négyéves szerződést az önkormányzat. Ennek részeként a LAM újította fel azt a Szerb utcai épületet is, ahol Habony Árpád kormányfői tanácsadó, illetve Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerületi jelenlegi polgármestere is lakott.

A LAM nem csak a Belvárossal, hanem a korábban SZDSZ-ben politizáló Wittinghoff Tamás vezette Budaörssel is szerződött. A budaörsi önkormányzat karbantartási munkákra 2013-ban kötött egymilliárdos keretösszegű szerződést a LAM Zrt-vel.

Az önkormányzat megkeresésünkre azt közölte: még nem küldték ki az ajánlattevőknek az eljárás eredményét, még nem hirdettek hivatalosan eredményt. Levelükben azonban hozzátették:


 A bizottság ülése zárt volt, amelyen csak titoktartási kötelezettség mellett lehet részt venni. Kérdéséből kitűnően azonban Ön olyan információval rendelkezik, melyhez vélhetően sajtóetikai normasértés mellett jutott és arról legális forrásból származó hivatalos tudomása Önnek nem lehetett.