Kéthetes tűzszünet kezdődhet Szíriában

Fotó: MTI/EPA/MSF / SAM TAYLOR

-


A szíriai mérsékelt ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HNC) szerdán közölte, előzetesen két hétre elfogadják a február 27-én hatályba lépő fegyverszünetet az öt éve polgárháború dúlta Szíria területén.

A Szaúd-Arábia által támogatott HNC hangsúlyozta, ez alkalmat ad arra, hogy megvizsgálják a másik fél - a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat - elkötelezettségének mértékét.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyverszünet, amely ugyanakkor persze nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida helyi ágának számító an-Nuszra Frontra.

A szemben álló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

A HNC már hétfő este jelezte, hogy elfogadja a fegyverszünetet, de ezt akkor még feltételekhez kötötte volna: ha a szíriai kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának, a légi és tüzérségi támadásoknak, valamint szabadon engedi a foglyokat.

Kedden a SANA szíriai állami hírügynökség a szíriai külügyminisztériumra hivatkozva jelentette, hogy a damaszkuszi rezsim elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről. A szíriai külügyi tárca közlése szerint a kormány általában leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az Iszlám Állam és az al-Kaidához közel álló csoportok tagjai ellen továbbra is fel fog lépni.

A 2011. márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint több mint 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.