Kétharmados győzelem Kövér László felett

-

Egy közvélemény-kutatás szerint az emberek kétharmados többsége nem ért egyet Kövér László korábbi kijelentésével, miszerint a nők önmegvalósításának a csúcsa a gyerekszülés lenne. Tízből heten úgy gondolják, az alacsony gyermekvállalási hajlandóság elsődleges oka a családok anyagi helyzete.


A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 12. és 17. között 1000 fő megkérdezésével készített egy reprezentatív kutatást a női szerepek társadalmi megítéléséről. Ebből derül ki, hogy a megkérdezettek közel kétharmada (61 százaléka) nem ért egyet Kövér nagy port kavart kijelentésével. Kövér László véleményével legkevésbé az MSZP-szavazók értenek egyet (70 százalékuk), de a Jobbik-szavazók körében is 64 százalékos ez az arány. Nem meglepő módon egyedül a Fidesz támogatói gondolkodnak másképp: az ő esetükben a megkérdezettek 58 százaléka ért egyet.


Tíz válaszadóból hét (71 százalék) úgy gondolja, hogy az alacsony gyermekvállalási hajlandóság elsődleges oka a családok anyagi helyzete, a nők hozzáállását tíz megkérdezettből csupán egy (10 százalék) gondolja meghatározó oknak. Ebben a kérdésben minden párt szavazói hasonlóan gondolkodnak, bár a Fidesz és a Jobbik szavazói körében a nők hozzáállását 19, illetve 12 százalék gondolja oknak, míg az MSZP-szavazók körében ez csupán 3 százalék.


A nagy többség (92 százalék) gondolja úgy ma már, hogy helyes, ha a férfi és a nő is hozzájárul a család jövedelméhez. Ugyanakkor 42 százalékuk még mindig inkább azzal az állítással ért egyet, hogy „a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása”.


A kutatás eredményei arra is rávilágítottak, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede azt is el tudná képzelni, hogy több női politikus legyen fontos pozícióban (77 százalék), illetve hogy több nagyvállalatot vezessen nő (76 százalék).