Kétharmad: aligha szabad a sajtó

Fotó: Europress/AFP/Giuseppe Cacace / Europress/AFP/Giuseppe Cacace

-

Bár a magyar társadalom fontosnak tartja a sajtószabadságot, mostanában nem nagyon találkozik vele egy kutatás adatai szerint.


A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 11. és 13. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a sajtószabadsággal kapcsolatos attitűdöket és a Népszabadság felfüggesztésének megítélését.

A megkérdezettek többsége szerint ma Magyarországon a kormánytól nem független a sajtó, miközben tízből közel kilenc válaszadó szerint ez fontos érték. A magyarok 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadság felfüggesztette működését, viszont csak egyharmaduk arról, hogy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került.

Majdnem minden második megkérdezett valamilyen gyakorisággal olvasta a Népszabadság nyomtatott vagy online változatát. A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat, illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot. A válaszadók kétharmada szerint jelenleg a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére, és majdnem ennyien gondolják azt, hogy most, a Fidesz kormány idején van a kormánynak nagyobb befolyása a sajtóra. A megkérdezettek majd kétharmada szerint ma Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott, és a közszolgálati médiumok egyoldalúan közvetítenek.

A megkérdezettek többsége szerint ma Magyarországon a kormánytól nem független a sajtó. Egytől ötig terjedő skálán 2,7 pontot kapott a sajtószabadság hazai helyzete, amely ezek szerint a „nem szabad” megítélés alá esik. Leginkább az MSZP-szavazók nem gondolják szabadnak és függetlennek a sajtót: az ő pontszámaik átlaga 2,1. Az összes vizsgált társadalmi csoport közül egyedül a Fidesz-szavazók azok, akik szerint inkább szabad a sajtó – az ő pontszámaik átlaga 3,4.

Miközben tízből közel kilenc (87 százalék) válaszadó szerint fontos, hogy a sajtó szabad és a kormánytól független legyen. Erről a kérdésről minden vizsgált társadalmi csoport így gondolkodik.

A megkérdezettek 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadság felfüggesztette működését, viszont arról csak egyharmaduk, hogy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került.

Majdnem minden második (43 százalék) megkérdezett valamilyen gyakorisággal olvasta a Népszabadság nyomtatott vagy online változatát. A nyomtatott változatot leginkább az MSZP szavazói, a 60 év felettiek és a diplomások olvasták. Az online változatot az MSZP- és a Jobbik-szavazók, a 45 év alattiak és a diplomával vagy érettségivel rendelkezők.

A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik meg tovább a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat (29 százalék), illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot (23 százalék). Tízből minden második megkérdezett (22 százalék) sorolja az okok közé azt, hogy veszteséges volt.

Azonban ez utóbbi ok csupán a Fidesz-szavazók körében került érdemi arányban említésre (37 százalék), az MSZP-, a Jobbik- és a bizonytalan szavazók szerint a legfontosabb oka a felfüggesztésnek, hogy a lap kritikusan viszonyult a kormányhoz, annak pártjához és tagjaihoz (53, 35 és 28 százalék). A Fidesz-szavazókat leszámítva minden vizsgált társadalmi csoport szerint a felfüggesztés második legfontosabb oka a sajtószabadság korlátozása (22 és 28 százalék közötti említéssel).

A válaszadók kétharmada (67 százalék) szerint jelenleg a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére, és mindössze két százalék gondolja azt, hogy a baloldalnak. A kérdésben minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, ám a Fidesz befolyását a Jobbik- és az MSZP-szavazók látják a legnagyobbnak (77 és 72 százalék), míg a baloldalét az MSZP- és a Fidesz-szavazók (8 és 5 százalék).

Szintén közel kétharmadnyian (59 százalék) gondolják azt, hogy most, a Fidesz-kormány idején van a kormánynak nagyobb befolyása a sajtóra, míg csupán 16 százalék gondolja azt, hogy a korábbi MSZP-kormányok idején volt.

Erről így gondolkodnak a Fidesz-szavazók is (46 százalék 25 ellenében), de leginkább az MSZP-szavazók látják így (75 százalék 20 ellenében).

A megkérdezettek majd kétharmada (59 százalék) szerint ma Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott, és a közszolgálati médiumok egyoldalúan közvetítenek. Hasonló arányban (58 százalék) gondolják ezt a legtöbb emberhez eljutó hírforrások esetében is.

Azzal, hogy a közszolgálati médiumokban a sajtószabadság erősen korlátozott, a Fidesz-szavazók enyhe többsége (45 százalék 43 ellenében) is egyetért, míg az MSZP- és a Jobbik-szavazók, valamint a bizonytalanok elsöprő többsége (70, 69 és 60 százalék) is így gondolja.