Kétezer menekültet fogadna be Lengyelország

-

Lengyelország kétezer szíriai és észak-afrikai migránst kész befogadni 2017-ig a menekültválság enyhítését célzó európai uniós stratégia keretében - jelentette be Piotr Stachanczyk lengyel belügyminiszter-helyettes.


Az illetékes csütörtöki közlése szerint Lengyelország ezer olyan személyt fogadna be, aki Olaszországon és Görögországon keresztül érkezett az Európai Unióba, valamint ezret az unión kívüli térségekből, elsősorban Szíriából és Észak-Afrikából, az ottani táborokból is átvenne.


„A miniszterhelyettes ma bejelentette a kollégáival folytatott informális találkozón Luxemburgban, hogy Lengyelország kész befogadni kétezer embert 2017-ig" - közölte Malgorzata Wozniak lengyel külügyi szóvivő. "A célunk az, hogy szolidaritást vállaljunk más uniós országokkal" - mondta a tisztségviselő.

Az EU-országok csúcsvezetői június végén elfogadtak egy javaslatot, amelynek értelmében az elkövetkező két évben 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba, illetve 20 ezer további, menedékre jogosult személyt telepítenek át az unióba meghatározott válságtérségekből, Szíriából, illetve Eritreából. A csúcson született egyezség ugyanakkor nem tartalmaz kötelező kvótákat, mindössze az önkéntes alapon átvehető menekültekről szól.

Az Európai Unió számos tagállama azt ígérte, hogy a következő néhány napban közli, hány menekültet hajlandó befogadni. Az uniós belügyminiszterek legközelebb július 20-án ülnek össze.