Kétezer éves színarany érmét talált egy kiránduló Izraelben

Fotó: hemis.fr / RIEGER Bertrand

-

Kétezer éves színarany érmét talált egy kiránduló Észak-Izraelben, a galileai hegyekben. Csupán egyetlen hasonló érmét tartanak nyilván a világon.


Az i. sz. második századból származó aranylelet egyik oldalán Augustus római császár képmása, másik oldalán pedig a római légiók jelei láthatóak. Az izraeli közszolgálati rádió szerint különlegességét jelzi, hogy csupán egyetlen hasonló érmét tartanak nyilván a világon, amely a londoni British Múzeumban található.

A régészek szerint az érme a római légiók kétezer évvel ezelőtti jelenlétére utal a térségben, valószínűleg azoknak a katonai egységeknek a nyomát jelzi, amelyeket a Bar Kohba-felkelés leverésére küldtek.Az ebből a korból származó írásos források szerint a római katonák zsoldja negyedévente három arany volt, tehát az érme egy korabeli harcos egész havi járandóságát jelentette.

A Rómában i.sz. 107-ben készült aranypénzt Traianus római császár verette, az elődjei tiszteletére készíttetett sorozat része volt. A lapnak nyilatkozó érmeszakértő szerint igen jól megfizették az egykori katonákat, egy ilyen érme nagyon sokat ért, hetvenöt ezüsttel volt egyenértékű. Komoly értéke miatt a római légionáriusok nehezen tudtak vele fizetni a korabeli piacokon, mert alig akadt, aki felváltsa pénzüket.

Az értékes kincsre a Kfár Blum kibuc egyik lakója bukkant rá, amikor kiránduláson vett rész egy csoporttal. Az érmét azonnal átadta az az Izraeli Régészeti Hatóságnak - írja az MTI.