Kétezer éves igazgyöngyöt találtak Ausztráliában

Forrás: University of Wollongong

-

Már négy éve ráleltek, de idáig tanulmányozták, hogy kiderítsék a korát.


Az ausztrál Wollongongi Egyetem és a New England Egyetem szakemberei 2011-ben fedezték fel a gyöngyöt a nyugat-ausztráliai Admiralty-öböl egy barlangszerű nyílásánál – olvasható az ABC ausztrál hírportálon.

„Soha ezelőtt nem találtak még igazgyöngyöt Ausztrália régészeti lelőhelyein, ráadásul olyanra bukkanni, amely kétezer éves is lehet, különösen nagy izgalmat jelent mindenki számára" – mondta Katherine Szabó, a Wollongongi Egyetem munkatársa.


A szakember szerint négy évbe telt a gyöngy elemzése és korának meghatározása, mivel a kutatóknak olyan nem invazív technológiával kellett dolgozniuk, amely nem okoz kárt a leletben.

A felszín alatt nagyjából 70 centiméter mélyen felfedezett gyöngy borításának radiokarbonos kormeghatározása révén a kutatók megállapították, hogy a lelet nagyjából kétezer éves. Rendkívül szabályos gömbalakja miatt a kutatóknak azt is ki kellett zárniuk, hogy csupán egy mesterséges gyöngy hullott a rétegek közé.

A gyöngyben nincs nyoma magnak – a tenyésztett változatoknál idegen anyagot helyeznek a kagylóba –, és a sok-sok koncentrikus héjból megmondható, hogy több mint tíz évig volt a kagyló testében.


Szabó szerint a gyöngy meglepően jó állapotban van. „Van egy kis aranyos-rózsás fénye, de mivel kétezer évet volt a földben, ezért nagyon nehéz megmondani, hogy ez mennyiben az eredeti színe, vagy mennyire a környező üledék hatása” – jegyezte meg a szakember. Az igazgyöngyöt a nyugat-ausztráliai Tengerészeti Múzeumban fogják kiállítani.