Kétéves szíriai kislány állt bíróság elé Szegeden

-

Pörögnek a tiltott határátlépés miatt zajló tárgyalások, és van, amikor egy vádlott a gyerekével együtt hallgatja meg az elmarasztaló ítéletet.


A tiltott határátlépésért bíróság elé állított migránsok olyan sokan vannak, hogy szinte mindenki elítélnek egy óra alatt Szegeden. A felpörgetett tárgyalások eredményeként az egyik bíró úgy döntött, hogy egy kétéves kislány is a tárgyalóteremben lehet, amíg a 25 éves szíriai édesanyja ügyében ítélet születik – írja a Délmagyar.hu. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint 14 éven aluli nem tartózkodhat a tárgyalóteremben, a kétéves Ellah látványa a vádlottak padján így nagyon szokatlan volt.

Ellah édesanyjának, a a 25 éves, szíriai kurd F. Ali Sarának tíz másik társával együtt a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt kellett bíróság elé állnia Szegeden. A lábfején megsérült fiatal asszony a kétéves Ellahval, súlyosan beteg férjével és annak testvérével érkezett Magyarországra. A határzáron vágott méteres lyukon át jöttek Mórahalom térségében még október 6-án este.

Az alig egyórás tárgyaláson a kislány az ügyésztől kapott tollal rajzolt, majd szaladgált, végül édesanyjával együtt hallgatta az elmarasztaló ítéletet.

A Szegedi Törvényszéken szeptember 15-e óta tárgyalják a migránsok ügyeit, az ítéletgyárnak is nevezett eljárássorozatban a tettenérés miatt szinte mindenki bűnös – írja a Délmagyar.hu. A lap úgy tudja, hogy a bűnügyi költség menekültenként több mint 40 ezer forint, ebből elvileg a menekült fizetné a védelemre eső 15 ezer forintot. A rengeteg ügy miatt már nemcsak megyei, hanem budapesti és más vidéki városokból érkező bírák is bekapcsolódtak az ítélkezésbe.