Két volt MSZP-s képviselő is börtönbüntetést kapott

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Hűtlen kezelés miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság két volt MSZP-s országgyűlési képviselőt – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.


A beszámoló szerint Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) korábbi főigazgatója 1 év 10 hónap, Vári Gyula volt vadászpilóta pedig 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, egyaránt három év próbaidőre felfüggesztve.

Az ítélet szerint 2008 és 2010 között fiktív megbízási szerződésekkel mintegy nyolcmillió forinttal károsították meg az államot. Az ítélet ellen a két volt politikus felmentésért, az ügyészség súlyosításért fellebbezett – hangzott el a Híradóban.


A Fővárosi Főügyészség 2013 szeptemberében emelt vádat hűtlen kezelés miatt a két volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. A vádirat szerint Kárpáti Zsuzsanna az EKI főigazgatójaként 2008 októbere és 2010 januárja között több megbízási szerződést kötött tanulmányok készítésére Vári Gyulával. A szerződések alapján Vári Gyula négy tanulmányt el is készített, ám ezek – az ügyészség szerint – az EKI számára értékelhetetlenek voltak. Az intézet mégis kifizetett értük nyolcmillió forintot a volt MSZP-s országgyűlési képviselőnek.


Vári Gyula a Facebookon reagált a hírre:

Hoztam évekkel ezelőtt egy (jó, vagy rossz) döntést, csatlakoztam egy politikai párthoz, ennek iszom a levét most is. Perbe fogtak, NEM jogerősen elítéltek, mindezt azért, mert nyíltan felvállaltam politikai irányultságomat.
Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy a hírt ( s egyben az ítéletet) a KÖZtelevízió előbb hozta le, mint azt írásban a bíróság megfogalmazta volna, vagy azt mi megkaptuk volna. Gondolom, minden hasonló ügyben ilyen buzgón fog a jövőben is cselekedni a KÖZTV és A Tanú című filmet oktatási anyagként fogják sugározni…. :)
A rám bízott munkát becsülettel elvégeztem, és ha visszaforgatnánk az idő kerekét, akkor sem cselekednék másként.