Két "világ legmagasabb épülete" is épül egyszerre

Forrás: Adrian Smith Gordon Gill Architecture Flickr

-

Toronyépítési bajnokságot tart a Közel-Kelet. A legmagasabb épület most is ott van, és két csúcsdöntő felhőkarcoló is készül.


A szaúdi kormány múlt héten jelentette be, hogy 2,2 milliárd dollárral támogatja a Jeddah Economic City nevű, a semmiből felépülő városnak és központi ékének, a Jeddah-toronynak a befejezését. (Az épületet Királyság-toronynak is hívják, biztos, ami biztos.) A torony a világ legnagyobbja lesz, ráadásul a legelső, amely eléri az egy kilométeres magasságot.A 2,2 milliárdos összeg nem csak a toronyra kell. A város önmagában sem kis vállalkozás: 5,3 négyzetkilométernyi, modern felhőkarcolókkal telezsúfolt teret akarnak kialakítani. Az első szakaszban 3,3 millió négyzetméternyi iroda és lakóterület készül majd el, illetve továbbépítik a más most is 26 emeletes Jeddah-tornyot. A tervek szerint a 200 emeletes torony 2018-ra készül el, addig lehet büszke Dubai arra, hogy a Burdzs Kalifa a világ legmagasabb épülete a maga 828 méterével.


Még csak 26 emelet van kész a Királyság-toronyból, de a tervek szerint így fog kinézni


A Jeddah Economic City mögött Al-Waleed bin Talal áll, a közel-kelet leggazdagabb embere és a 2015 januárjában elhunyt Abullah király unokaöccse. A projekt egyike a Szaúd-Arábiában egyébként sem ritka városfejlesztési kezdeményezéseknek. 2005-ben még Abdullah hirdette meg a King Abdullah Economic City építését, amely 20 milliárd dollárból épült fel. De így tuningolták fel Jubailt és Yanbut is kis településből ipar- és kikötővárossá a hetvenes és nyolcvanas években. A szaúdiak az organikusan túlnövő városok helyett a megtervezett és majdnem a semmiből felépített megapoliszokban hisznek.


Függőleges város lesz a The Bride-torony


A Királyság-toronynak is csak pár jó év jut?

A tervezőasztalon van már a következő legmagasabb épület is, amelyet az iraki Bászrában terveznek felépíteni. A The Bride of The Gulf 230 emeletes és 1152 méteres lesz. A négy, több ponton összekötött torony egyfajta függőleges várost fog alkotni: a lakó- és irodai zónákon kívül lesznek saját iskolai és klinikai negyedei is a felhőkarcolónak.


Irak ugyan váratlan hely, a Közel-Kelet megaprojektjei jellemzően nem olyan városokban készülnek, ahol a kétezres évek elején még háború dúlt. Bászra viszont nagyon sokat fejlődött a háború óta, az olajban gazdag régió miatt Irak vezető gazdasági övezetévé vált a környék.


Ha a hasznos területet nézzük, lényegesen kisebbek a világ legmagasabb tornyai


Amúgy meg az egész csalás

Hiába lesz egy kilométer magas a Jeddah-torony, vagy hiába nyúlik 828 méterre a Burdzs Kalifa, az utolsó használható szintek jóval alacsonyabban vannak mindkét épületben. Minden, ami az utolsó használható emelet felett van, az olyan, mint a karácsonyfán a csúcsdísz.


Arányait tekintve a legnagyobbat a Burdzs Kalifa építői lódítottak: az 585. méter felett kezdődik a torony funkció nélküli része. A Jeddah-toronynál ez a rész 720 méteren kezdődik majd, a bászrai toronynak pedig csak az utolsó száz métere nem lesz lakható.