Két vébén 28 atléta doppingolt

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A 2005-ös és 2007-es atlétikai világbajnokságok mintáinak újraelemzése során 28 versenyző 32 mintája lett pozitív a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tájékoztatása szerint.


Az IAAF keddi közleményében jelezte, hogy a neveket még nem hozhatja nyilvánosságra, ám az érintettek túlnyomó többsége már visszavonult, és az idei, jövő szombaton rajtoló pekingi vb-n egyikük sem indul.

Azt is közölte a szövetség, hogy a 28 atléta közül több volt már korábban büntetve doppingvétség miatt.


Két hete vasárnap az ARD televízió és a The Sunday Times című lap azzal állt elő, hogy az IAAF több száz versenyző gyanús véreredményeit tárolta évekig úgy, hogy nem tett semmit a doppingolásra utaló jelek ellenére. Riportját mindkét médium közép- és hosszútávfutók 2001 és 2012 között levett mintáinak eredményeire alapozta. Egyúttal jelezte, több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és amint azt a szakértőik elmondták, ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.