Két újabb Simon-ügy jöhet a kampányban

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

Újabb két, Simon Gáboréhoz hasonló üggyel állhat elő a kampányban a Fidesz. Lapértesülések szerint MSZP-s politikusokat érintő pénzügyi botrányok robbanhatnak ki.


A Hír24 úgy tudja, a Fidesz kampánycsapata két, a szocialistákhoz köthető gazdasági jellegű ügy nyilvánosságra hozatalát fontolgatja. A hírportál nem említ konkrétumokat, de felidézi: korábban Józsa István MSZP-s képviselő cégének egykori paksi érdekeltségei kerültek nyilvánosságra, aztán Simon Gábor osztrák bankszámláján elhelyezett 240 milliója derült ki. A hvg.hu kormánypárti forrásra hivatkozva írja azt, hogy egy-egy baloldali politikus ellen indul kampány, hogy megingassák az MSZP és a baloldali összefogás támogatóit. Simon Gáboréhoz hasonló ügyekről ír a hírportál, az újabb botrányok a kampányban  „jó ütemezéssel fognak előkerülni”. Az online sajtóorgánum értesülései szerint a baloldali pártok belső ellentéteire vezethetők vissza, hogy a szóban forgó ügyek kiszivárogtak, és eljutottak a Fideszhez.


Az első: Józsa István

Az MSZP képviselőjét azzal vádolta a Fidesz, hogy cége, a Gépkar Kft. 6,6 milliárd forintos megrendelést kapott a Paksi Atomerőműtől az előző ciklusban. Józsa érvelése szerint 2010-ben megvált a cégben birtokolt tulajdoni hányadától. E mellett azt is mondta, Paks-ügyben ő a legnagyobb tudású képviselő a parlamentben. A Józsa Istvánnal cégéről és Paksról készült interjúnkat itt olvashatja.

A második: Simon Gábor

Simon Gáborról a Magyar Nemzet írta meg, hogy 240 millió forintot tart egy osztrák bankszámlán, de ezt nem tüntette fel képviselői vagyonnyilatkozatában. A szocialisták – immár csak volt – elnökhelyettese a számlanyitáskor a banknak  állítólag azt mondta, hogy egy cég és egy ingatlan eladásából keletkezett a jövedelme, de kiderült, ez sem indokolta volna ilyen mértékű vagyongyarapodását. Simon a botrány kirobbanása után lemondott párttisztségéről, majd képviselői mandátumáról is. Ügyészségi vizsgálat indult ellene, a napokban gyanúsítottként hallgatták ki.