Két tucat trolibuszt és sokmilliárd forintot bukott Budapest

Fotó: MTI/Földi Imre

-

A Közbeszerzési Döntőbizottság - a Skoda kérésére indított vizsgálata végén - megsemmisítette a budapesti trolitendert, így a 24 új trolit és a 3,4 milliárd forintnyi uniós támogatást is elbukta a főváros. A BKK vezérigazgatója kiakadt a döntésen.


A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) döntéséről az Index számolt be elsőként. A testület azért döntött a tender megsemmisítése mellett, mert a kiírásban nem szerepelt dízelüzemű segédmeghajtás, csak akkumulátoros. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, csak a bíróságon lehet megtámadni. Az uniós források felhasználásának határideje azonban hamarosan lejár, így ezeket a trolikat szinte bizonyosan elbukta a főváros.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója Facebook-bejegyzésében megdöbbentőnek nevezte a döntést. A KDb-nek írt válaszbeadványában három felkiáltójellel jegyezte meg, hogy a döntés „a trolibuszgyártók és a piac ismeretének teljes hiányát igazolja!!!” Szerinte már körülbelül húsz éve piaci sztenderd az akkumulátoros segédhajtás, tehát a Skoda rosszhiszeműen támadta meg az egész tendert, hiszen a kifogásolt tétel szerint maga is gyártott és adott el trolikat a BKV-nak. A Skoda ráadásul nem is támadhatta volna meg ezt a pályázatot, hiszen korábban a villamostenderen elbukott, mint offshore háttérrel rendelkező cég, ezáltal nem ügyfélképes - vélekedik a BKK vezetője.