Két tini lesz Michelisz utóda a Zengő Motorsportnál

-

Két rendkívül fiatal magyar autóversenyzővel, a 19 éves Ficza Ferenccel és a 17 éves Nagy Dániellel vág neki a héten rajtoló túraautó-világbajnokságnak (WTCC) a Zengő Motorsport – jelentette be a csapat hivatalos honlapja.


A két versenyző elképesztően tehetséges, Ficza édesapja, id. Ficza Ferenc 11-szeres magyar bajnok volt a túraautós és a GT-s mezőnyben, így volt honnan örökölnie a tehetséget. 14 évesen már bajnoki címet ünnepelt a Suzuki Kupában, később elindult az ETCC-ben is, ahol tavaly a Hungaroringen az egyik futamot megnyerte, a másikban pedig a második helyen végzett. Az egyik legnagyobb magyar tehetségnek tartják.Nagy Dánielről a Hosszabbitas.hu azt írja, hogy „autósportos családból származik, édesapja és édesanyja is versenyzett korábban (ráadásul szintén a Zengő Motorsportnál), testvére pedig a vízilabda válogatott világhírű kapusa.”

Nagy Dániel már kétszeres bajnok az RCM Suzuki Kupában, tavaly pedig a Red Bull Ringen a TCR futamon életében először vezetett Seatot, amivel a Zengő Motorsport benevezte, az időmérőn egyből a harmadik lett, itt győzhette meg Zengő Zoltán csapatvezetőt, hogy neki adja a másik Hondát.


Nagy Dániel középen


Mindez azt jelenti, hogy a hétvégén rajtoló WTCC-ben a magyar lesz a második legnépesebb nemzet, ugyanis három magyar is indul a vébén, ennél többen csak a franciák vannak, és azt is ízlelgethetjük, hogy a mezőny hat Hondájából hármat magyarok fognak vezetni.

Ficzának és Nagynak természetesen az első néhány futam csak a betanulásról fog szólni, nem szabad még komoly eredményeket várni tőlük, a csapat is úgy fogalmazott, hogy nem Michelisz Norbertet kell pótolniuk. „Ő már a dobogóért kell, hogy harcoljon a Jedik között. A mi padavanjain persze velünk együtt álmodhatnak a sikerről, de addig van megint némi teendő. Elég, ha tudják, hogy átjárja őket az erő. Meg kell tanulniuk uralni.”


Részlet az idei autóból:

Köszönjük a türelmeteket! Holnap reggel 8:00-kor minden kiderül!

Posted by Zengő Motorsport on Monday, 28 March 2016

Elképzelhető ugyanakkor, hogy csak Ficza Ferenc autója lesz kész, ugyanis a svédektől vásárolt másik Hondát későn kapta meg a magyar csapat.

„A motor valahol a nagyvilágban, a kasztni, váltó már a kamionban. Abban bízhatunk csak, hogy mindenki azonnal elküldi, leigazolja, utalványozza, másolatot készít, postázza, iktatja. És igen, ez is mind, valahol a nagyvilágban. Egy igen komoly együttállásra van szükségünk, hogy mind a két autó a rajtrácson legyen” – számol be a Zengő Motorsport.

Ráadásul Michelisz Norbert és versenymérnöke, Bári Gergő mellett több másik mérnök is átment a gyári Hondához, ez sem könnyíti meg a Zengő Motorsport helyzetét, de a csapat nem adta fel, hogy már a Paul Ricard pályán két magyar autó álljon ott a rajtrácson.