Két tinédzser egyszerre robbantotta fel magát Nigériában

-

Tizenöt, más források szerint húsz ember meghalt, ötvenhárman pedig megsebesültek szerdán az észak-nigériai Kanóban, ahol két öngyilkos merénylő lány felrobbantotta magát - közölte a rendőrség.


Egy mikrobusz érkezett a mobiltelefonokat árusító Farm CenterGSM piacra, és egy 11 éves, valamint egy 18 éves lány szállt ki belőle, mindketten hidzsábot (muzulmán fejkendőt) viseltek - mondta el a helyi rendőrség szóvivője. A két lány egyszerre robbantotta fel magát: az egyik a piac területén belül, a másik azon kívül.


A Boko Haram gyakran használ fel lányokat öngyilkos merényletekhez. A szélsőséges iszlamista csoport hat éve harcol, hogy „kalifátust" hozzon létre az afrikai állam északi részében. 2014 júliusában Kanóban egy hét alatt négyszer robbantottak női öngyilkos merénylők. Kedden pedig egy másik merényletet követtek el az ország északkeleti részében fekvő Yolában, akkor harminc ember vesztette életét.


A New York-i Gazdasági és Béke Intézet által közzétett Globális Terrorizmus Index szerint 2014-ben 317 százalékkal nőtt a Boko Haramnak tulajdonított gyilkosságok száma, és elérte a 6644-et. Az Iszlám Állam terrorcselekményeinek ugyanebben az évben 6073 áldozata volt. A Boko Haram márciusban közölte, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz, és az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartományának nevezte el magát. A jelentés szerint ez a két szervezet a felelős a világszerte elkövetett terrorcselekmények áldozatai 51 százalékának haláláért. Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a nigériai hadsereg a felelős másik 8000, fogva tartás közben meghalt civil haláláért.


Úgy nehéz is harcolni, ha zsebre teszik az arra szánt pénzt

Nigéria elnöke Muhammadu Buhari letartóztatta elődjének, Goodluck Jonathannak a biztonsági tanácsadóját, Sambo Dasukit, aki állítólag ellopott kétmilliárd dollárt. A gyanú szerint Dasuki abból az összegből sikkasztott, amit a Boko Haram elleni harcra különítettek el. A volt biztonsági tanácsadó fantom szerződésekkel bizonyította, hogy a kétmilliárd dollárt 12 helikopterre, négy vadászrepülőre és lőszerekre költötték, miközben a pénzt valójában zsebre tette – írja a BBC. Ezt támaszthatja alá, hogy korábban katonák panaszkodtak arra, hogy egyáltalán nincsenek jól felszerelve a Boko Harammal szembeni harchoz.


Dasuki egyébként illegális fegyverbirtoklásért már házi őrizetben volt.