Két, terroristatámadásra készülő nőt fogott el az FBI

-

A brooklyni bíróság vádja szerint a két amerikai állampolgár, Asia Siddiqui és Noelle Velentzas tömeges merényletre készülhettek. Az FBI régóta figyelte a magukat csak „az Iszlám Állam polgárainak” nevező két nőt, ezért semmiféle tettlegességre nem került sor, a terroristatámadás szándékában állt ugyan a gyanúsítottaknak, de még azelőtt kapták el őket, hogy egy merénylet kivitelezésére valóban képesek lettek volna.


Az egyikőjüknél, Siddiquinél több benzines kannát, és arra vonatkozó leírásokat is találtak, hogy azok miként használhatók bombaként. Velentzas pedig az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Oszama Bin Ladenre hősként hivatkozott -írja a BBC. A lap szerint a két nő megértette az ellenük felhozott a vádakat, amelyek többek között arról is szólnak, hogy egyikőjüknek kapcsolatai voltak az Al-Kaidához. Velentzas egy ízben pedig kritizálta az amerikai légierő előző hónapban elkapott veteránját, aki Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon a dzsihádistákhoz. A nő szerint az Egyesült Államokban is vannak olyan célpontok, amelyek megtámadásával Allahnak tetsző cselekedetet lehet végre hajtani, nem értette, hogy miért kellene ehhez a tengerentúlra utazni.


Diego Rodriguez az FBI New York-i irodájának munkatársa kiemelte, hogy a gyanúsítottak hasonló robbanószerkezetet akartak gyártani, mint amilyet a bostoni merényletben is használt a két elkövető. Asia Siddiqui és Noelle Velentzas a vádirat szerint évekig találkoztak egy titkos ügynökkel, és tavaly augusztus óta tervezték a támadást, bár konkrét célpontjuk még nem volt.