Két terrorista szervezet állhat a horvát férfi elrablása mögött

-

A horvát külügyminiszter azt mondta, Tomislav Salopek elrablói először váltságdíjat kértek a túszért, majd később megváltoztatták követeléseiket, ezért a zágrábi kormány úgy gondolja, két terrorista szervezet állt a horvát férfi elrablása mögött. A férfit az Iszlám Állam terroristái végezték ki.


Tomislav Salopeket július 20-án, nem pedig a korábban nyilvánosságra hozott 22-én rabolták el. Fogvatartói nyolc nap után váltságdíjat kértek a túszért. Követelésükkel a francia céget keresték meg, amelynek a horvát férfi dolgozott - számolt be a részletekről a horvát külügyminiszter, Vesna Pusic. Augusztus 5-ig nem érkezett újabb fenyegetés, majd a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fegyveresei a börtönökben raboskodó muzulmán nők szabadon engedését követelték horvát túszuk elengedéséért cserébe, és erre 48 órás határidőt szabtak. Ebből az egyiptomi és a horvát hatóságok is arra következtettek, hogy két külön szervezettel van dolguk: egyszerű emberrablókkal és terroristákkal - mondta.


A tárcavezető közölte, hogy a felvétel megjelentetése után azonnal felvette a kapcsolatot az egyiptomi hatóságokkal, és egy napon belül Salopek feleségével együtt Kairóba utazott. Miután még nincs hivatalos értesülés arról, hogy a nyilvánosságra hozott fotókon valóban Tomislav Salopek kivégzése látható, a férfit ugyanolyan intenzíven keresik, mint korábban.


Mi mindannyian a terroristák célpontjai vagyunk, ezért tennünk kell ellene. Egyedül nem tudunk ennek a harcnak az élére állni, de nem fogunk az asztal alá bújni

- mondta a külügyminiszter.

Horvátország is tagja annak a nemzetközi koalíciónak, amely az Iszlám Állam ellen harcol.

Az Egyiptomban dolgozó Tomislav Salopeket munkába menet rabolták el Kairóból. A harmincegy éves, kétgyermekes horvát fiatalember egy kőolaj- és gázlelőhelyek feltárásával foglalkozó francia cég munkatársa volt. Ő az első horvát, akit elraboltak külföldön, és vélhetően ő volt az első délkelet-európai, akit az Iszlám Állam terroristái végeztek ki.