Két találkozót ismert el az orosz nagykövettel az amerikai miniszter

Fotó: Getty Images / Aaron P. Bernstein

-

Jeff Sessions igazságügyi miniszter utálatos hazugságnak nevezte, hogy összejátszott volna az oroszokkal a választási kampányban. A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta: azért vonta ki magát valamennyi, a választási kampány orosz szálaival kapcsolatos vizsgálat alól, mert az igazságügyi minisztérium belső szabályzatának akart eleget tenni.


Jeff Sessionst, aki önként jelentkezett meghallgatásra, elsősorban az Oroszországgal és az orosz beavatkozással összefüggő nyomozásokról, illetve az orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseiről kérdezték. Korábban kivonta magát valamennyi vizsgálatból, amely a tavalyi amerikai elnökválasztás orosz szálaival foglalkozik.

Az USA nem tűrheti Oroszország beavatkozását a választási folyamatba – mondta Sessiont. Azt mondta, hogy kétszer is találkozott Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel, de "egyetlen alkalommal sem történt semmi helytelen". Azt állítottak, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem volt harmadik találkozó a washingtoni Mayflower szállodában.

A miniszter "utálatos hazugságnak" nevezte, hogy valaha is összejátszott volna az oroszokkal, és azért vonta ki magát a kampány orosz szálaival foglalkozó vizsgálatokból, mert az igazságügyi minisztérium belső szabályzatának akart eleget tenni. Szerinte nincs rejtegetni valója, és még a kormányalakítás és a miniszteri megbízatás elfogadása előtt találkozott Kiszljakkal.

Sessionsnak nincs tudomása arról, hogy Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak volna az oroszokkal. A miniszter azt mondta, ő javasolta James Comey FBI-igazgató leváltását, mégpedig a helyettes igazságügyi miniszter az FBI-ról szóló jelentése alapján. Arról viszont nem kívánt beszélni, hogy a javaslat előtt egyeztetett-e a Fehér Házzal. Sessions szerint amikor Trump jelölte őt az igazságügyi tárca élére, megvitatták az FBI helyzetét is, s egyetértettek, hogy "új kezdetre van szükség" az irodánál.

Sessions bírálta Comey viselkedését és nyilvános állásfoglalását Hillary Clinton email-botránya ügyében. Ez beárnyékolta Clinton választási kampányát: külügyminiszterként nemcsak a minisztérium biztonságos szerverét használta, hanem a saját szerverét is, felvetve a gyanút, hogy azon bizalmas információkat is tárolt.

A szenátusi meghallgatáson Sessions semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy az elnök találkozott és megbeszélést folytatott az FBI igazgatójával. Ráadásul Comey az elnökkel folytatott megbeszélésein az igazságügyi minisztérium szabályzata szerint járt el. A miniszter szerint az orosz szálak vizsgálatának nem volt szerepe Comey elbocsátásában. Trump ezzel kapcsolatos közleményét viszont nem kívánta kommentálni. Az elnök azt állította, hogy Comey menesztésének oka éppen ez a vizsgálat volt.

Az orosz szálak vizsgálatára kinevezett új, különleges nyomozóval, Robert Muellerrel az igazságügyi miniszternek egyáltalán nincs kapcsolata, ám "maximálisan bízik" benne. Megjegyzése azért lehet fontos, mert a meghallgatás előtt elterjedt, hogy Trump megszabadulna Robert Muellertől.