Két kapitánnyal folytatják a női, Dujsebajev nélkül a férfi kézisek

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Elek Gábor és Ambros Martín lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, munkájukat Siti Bea segíti – jelentette be Kocsis Máté. A magyar szövetség elnöke a keddi sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy Talant Dujsebajev távozik a férfiválogatott éléről.


Elek Gábor a női válogatott egyik kapitánya


A Ferencváros és a Győri AUdi ETO vezetőedzője egyelőre a következő négy mérkőzésre vállalja a feladatot. Kocsis Máté a keddi eseményen továbbá elmondta, hogy az elnökségi ülésen kijelöltek hat elvi irányt, a magyar kézilabdának ebben az új felfogásban kell továbbhaladnia.


Ambros Martín a másik


A hat irányelv

- A mindenkori szövetségi kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia.

- Még tavasszal ki kell dolgozni a magyar és a külföldi játékosok arányának szabályozását. Cél: a magyar bajnokságban több játékos kapjon lehetőséget.

- Újjá kell szervezni az edzői bizottságot és az utánpótlás-bizottságot.

- A magyar kézilabda-válogatottnak a jövőben a jelenleginél több időt kell együtt töltenie év közben is.

- Szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása a Testnevelési Egyetemmel karöltve.

- A magyar szövetség elvárja a hazai kluboktól, hogy jelentősebb összeget fordítsanak a saját utánpótlásukra, miután a klubok manapság anyagilag jobb helyzetben vannak, mint voltak korábban.


Dujsebajev nem élte túl

Kocsis Máté ezt követően bejelentette azt is, hogy Talant Dujsebajev a sikertelen Európa-bajnoki szereplés után távozik a férfiválogatott éléről. Többek között azért is kellett mennie a kirgiz–spanyol szakembernek, mert klubcsapatában is végzi a munkáját, így nem tud életvitelszerűen Magyarországon tartózkodni.


Dujsebajev nem volt sokáig kapitány Magyarországon


Marosi László, a férfi szakágért felelős alelnök elmondta, hogy nyilvánvalóan voltak hibás döntései Dujsebajevnek az Eb előtt és alatt, de a magyar szövetség vezetése nem kívánt és a jövőben sem kíván a mindenkori szövetségi kapitány dolgába beleszólni. Utódjáról egyelőre nem döntöttek.

Rákérdeztek Kocsis Máté lemondására is, ám ő méltatlannak érezte, hogy


egy 15 éves folyamatot nyolc hónap alapján ítéljenek meg,

ráadásul emlékeztetett, hogy nem ő nevezte ki Dujsebajevet. Ezen kívül azt kérte, akinek „nem tetszik a világnézetem, támadjon nyugodtan, de a kéziszövetség elnökségét hagyják ki ebből”.

Nagy László, a Veszprém sztárja elkeseredett, hiszen „reálisan ez az utolsó olimpiai ciklusom lett volna, az Eb pedig az utolsó lehetőség, hogy kvótát szerezzünk. Kilenc új játékos kapott szerepet, akik eddig még nem szerepeltek világversenyen. Egy-két poszttal talán beljebb lehettünk volna, ha mások vannak ott, de ez a csapat volt, és a realitás azt mutatja, hogy ennyire voltunk képesek. Nagyon sajnálatos, hogy a mérkőzések nem úgy alakultak, ahogy szerettük volna.” Arra, hogy az idősebb generáció marad-e a válogatottban, csak annyit tudott mondani, hogy „ameddig hívnak, addig örömmel jövök”.

Mocsai Lajos szerint „ez a folyamat akkor indult, amikor én évekkel ezelőtt jeleztem, hogy Laciék után csak egy olyan korosztály volt, amelyik harmadik tudott lenni egy utánpótlás világversenyen. Az pedig tisztán látszik, hogy a felnőtt eredmények szoros kapcsolatban vannak az utánpótlás eredményekkel.


Nem vettük komolyan, amit mondtam. Nyolc év maradt ki a magyar kézilabdából.

Ez idő alatt évente csak egy-egy olyan játékos jelentkezett, aki beépíthető lett a válogatottba. Miért nem gondoskodtunk a tehetséggondozásról? A magyar szövetség évekkel ezelőtt junior válogatott néven versenyeztetett egy csapatot az élvonalban. Abból a csapatból hatan ott voltak most az Európa-bajnokságon. Az a csapat bent maradt az NB I-ben, de olyan fluktuáció állt be, hogy a csapatok nem bocsátották minden esetben a válogatott rendelkezésére a játékosokat.”


Mocsai Lajos

A férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos Dujsebajev rosszul mérte föl a lehetőségeit


A csapat Eb-kudarcáról szokatlanul tömören beszélt Mocsai: „egy kvalifikációs versenyre kísérleti válogatottal ment el a szövetségi kapitány, ami megengedhetetlen. Nem igaz, hogy a játékosok nem akartak volna nyerni, vagy ne lettek volna képesek megfelelő szinten játszani. Irreálisan magasra lett téve a mérce, ami a vesztes meccsek után egyre jobban amortizálta a csapat mentális állapotát.


Három női kapitány

A nőknél Pálinger Katalin, az MKSZ női kézilabdáért felelős albizottságának vezetője tett javaslatot az új kapitány személyére, amit az elnökség megvitatott. „A magyar női válogatottban hatalmas potenciál van, olyan körülményeket kell teremteni, ami visszaadja a hitet, hogy a válogatott képes a világ élmezőnyében maradni” – hangzott a szövetségi álláspont. Végül ideiglenesen, a nyárig három ember - két szövetségi kaptiány - irányítja szoros együttműködésben a csapatot: Elek Gábor és Ambros Martín, illetve Siti Bea.

A sajtótájékoztatón azonnal felmerült egy gyakorlati probléma: ki dönti majd el, hogy ki lesz a kapus? Mire Elek közölte: Pálinger. Viccnek jó volt, de nagy kérdés, hogyan működhet egy csapat két (három?) edzővel, akik közül az egyik magyar, a másik spanyol, az egyik Budapesten, a másik Győrben él.

Legalább ilyen fontos kérdés, miért van szükség ideiglenes kapitányokra, és miért nem lehet rögtön nekikezdeni egy olimpiai ciklusnak, azaz egy négy éven át tartó csapatépítésnek? Elvégre olimpiai kvóta híján a kéziseinknek úgysem lesz komoly kötelezettsége a nyáron.


Pálinger Katalin

Elek Gábor és Pálinger Katalin is biztos benne, hogy jól fog működni az a Fradi-edző és a győri Ambros Martín párosa


Mindenesetre Pálinger elmondta: „nem csak egy hétköznapi szövetségi kapitányt keresünk, hanem a magyar női válogatott élére keresünk kapitányt. Amikor feltettük a kérdést, hogy ki az, aki ezt a feladatot meg tudja oldani, adta magát, hogy az ország két vezető klubját irányító edzőt kérjük fel. Mindketten azonnal igent mondtak, és a két klub is segítőkésznek bizonyult.”

Ambros Martín és Elek Gábor egyaránt az összefogásra való készséget szerette volna demonstrálni, noha az utóbbi még egy hónapja is kategorikusan visszautasította a kapitányi felkérést.


Továbbra sem lettem szövetségi kapitány, de nagyon fontos volt, hogy valamit visszaadjak a sportágnak, amitől annyi mindent kaptam

– fogalmazott Elek. – Biztos vagyok benne, hogy a mostani összefogással igenis tudunk segíteni a sportágnak. A következő négy mérkőzésen lesz módunk bizonyítani. Ambros Martínnal még nem tudtunk egyeztetni.”

Siti Beáta maga is úgy érzi, hogy a szerepét „majd az együttműködés során fogjuk tisztán látni. A sportágnak van egy jelene, egy rövid és egy hosszú távú terve. Per pillanat a rövidtávú tervet kell úgy kidolgoznunk és megvalósítanunk, hogy, aki ezután a négy hónapos munka után átveszi a csapat irányítását, az utána olyan alapokat kapjon, amire építkezhet.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!