Két szegedi egyetemista is tbc-s lett

Fotó: MTI / Oláh Tibor

-

A két ügy egymástól független, és nincs köze a migrációhoz sem, közölték a hatóságok.


Két, egymástól független tbc-s esetet szűrtek ki a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül, egyikük a BTK-n tanul, írja a Szegedma. A cikk szerint az eset miatt szűrővizsgálatra küldenek hallgatókat és oktatókat is.

A BTK dékánja szerint nincs ok aggodalomra és a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is arról tájékoztatott, hogy a két eset nem függ össze, egy rendelet írja elő a kötelező szűrést ilyen esetekben.


Az egyetem Védelmi Irodáját a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőgondozó Intézete értesítette, majd a BTK dékánja, Szajbély Mihály levelet írt azoknak, akik érintkezhettek a hallgatóval, hogy vegyenek részt szűrésen.

A dékán a lapnak azt mondta, rendkívül alacsony a továbbterjedés lehetősége az egyetemi közegben. „Semmiféle veszély nincs, legalább nyolc-tíz órát kellene egy légtérben eltölteni a beteg személlyel ahhoz, továbbterjedjen a betegség, ami egy egyetemi előadáson sem valósul meg” – mondta el.

„Rutin biztonsági intézkedésről van szó, a tisztiorvosi szolgálat, az egyetem Védelmi Irodája és a BTK vezetése csak a kötelességét teljesíti” – tette hozzá a dékán.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, Bosnyákovits Tünde azt mondta, egyik érintett fiatal sem végzett karitatív tevékenységet. „A BTK-n tanuló lánynak már hónapok óta voltak tünetei tudomásunk szerint, míg a fiút véletlen szűrték ki szakmai gyakorlata előtti egészségügyi vizsgálaton. Ezen adatok fényében kijelenthető, hogy a megbetegedéseknek nincs köze a migrációhoz” – szögezte le.

Mindkét fiatal magyar állampolgár, s mivel hazánkban minden újszülött megkapja a tuberkulózis elleni BCG-oltást 1954 óta, egyelőre nem tudható, hogyan fertőződtek meg, írja a Szegedma.