Közel száz halottja van az ankarai robbantásoknak

Fotó: AFP / FATIH PINAR

-

Két robbanás történt szombat délelőtt a török főváros, Ankara egyik közlekedési csomópontjában. Bár a korábbi hírek 20-30 áldozatról számoltak be, szombat este a török hatóságok már azt közölték, hogy 95 ember vesztette életét, 245-en pedig megsebesültek.


A robbanásokat a török kormány közlése szerint öngyilkos merénylők követték el, de még vizsgálják a történteket. Selami Altinok belügyminiszter az állam, a demokrácia és a török nép ellen irányuló támadásnak minősítette a kettős robbantást. Azt mondta: a biztonsági erők részéről nem volt hanyagság, nem ez vezetett Törökország közelmúltbeli történelmének legvéresebb merényletéhez.

A CNN Türk hírtelevízió közlése szerint a robbanások egy olyan békés felvonulás gyülekezőhelyén történtek, amelynek résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek között zajló, szinte már nyílt polgárháborúvá fajult konfliktus ellen terveztek tiltakozni.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A kormányfő azt is mondta, hogy a „potenciális gyanúsítottak” az Iszlám Állam, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet, valamint a szíriai rezsimmel is kapcsolatban lévő – szélsőbaloldalinak nevezett – török csoport, a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) soraiban vannak.

Recep Tayyip Erdogan államfő lemondta tervezett türkmenisztáni látogatását. Isztambulban és több nyugati városban is tömegtüntetések szerveződtek, amelyeken az áldozatokra emlékeztek. A tüntetők szerint Erdogan iszlamista-konzervatív elnök és az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a felelős a szombat délelőtt elkövetett súlyos merényletért.

Selahettin Demirtas, a kurdbarát HDP párt vezetője közleményében az államot hibáztatta a támadásért, amelynek célpontjai szerinte a párt aktivistái voltak. Törökországban három hét múlva előre hozott parlamenti választásokat tartanak, mivel a legutóbbi, júniusi választás után nem sikerült kormányt alakítani. Az AKP elvesztette parlamenti többségét – részben azért, mert bejutott a parlamentbe a HDP –, az ellenzéki pártok viszont elutasították, hogy koalícióra lépjenek vele.Nem tudni külföldi áldozatokról

A török külügyminisztérium információi szerint nem tudni egyelőre külföldi áldozatokról a szombat délelőtt Ankarában elkövetett merénylet nyomán – mondta telefonon Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet az M1 híradójában szombat este. A merénylet elkövetőiről még nincs hivatalos információ. Fokozott rendőri készültség van a török fővárosban, a készenléti rendőrség embereit is kivezényelték, rohamrendőrök és vízágyúk is vannak az utcákon – mondta a nagykövet.

A most Törökországban tartózkodó magyar turistáknak a nagykövet azt ajánlotta, lépjenek kapcsolatba az isztambuli főkonzulátussal vagy az ankarai magyar nagykövetséggel. Ajánlatos kerülni a tömegeseményeket, bevásárlóközpontokat is.
Orbán Viktor is megszólalt

Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki szombaton Ahmet Davutoglu török kormányfőnek az ankarai terrortámadás miatt. A magyar miniszterelnök azt írta: mély megrendüléssel értesült a kegyetlen terrortámadásról, amely Ankarában csaknem száz ártatlan emberéletet követelt.

"Kérem, engedje meg, hogy együttérzésemet fejezzem ki Önnek és a török nemzetnek a gyász óráiban. Osztozunk az elhunytak hozzátartozóinak fájdalmában, gyors felépülést kívánunk a sérülteknek" - fogalmazott Orbán Viktor a levélben, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el az MTI-hez.

Orbán Viktor hozzátette: ez a szörnyű tragédia "nem törheti meg elkötelezettségünket a nemzetközi terrorellenes összefogás mellett. Biztosíthatom, hogy Törökország továbbra is számíthat Magyarország támogatására a terrorizmussal szemben folytatott küzdelemben."